6 C
Skopje
среда, март 19, 2025
spot_img

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Ќе ставите оцет и сол, но еве што јас додавам во водата со јајцата и ниту едно е пукнато

Се ближи Велигден и секоја домаќинка што ќе бојадиса јајца почнува да бара на интернет нови идеи за бојадисување или совети како да не се скршат јајцата при варење.

Наидовме на еден многу интересен трик кој неодамна го открија искусни домаќинки и со помош на кој
јајцата се варат одлично.

Секој знае дека во водата треба да се додаде сол и малку оцет или една лажичка сода бикарбона за лушпата да остане цврста без пукнатини.

Но, овој пат домаќинките открија дека многу ефикасен метод е да додадат неколку кибритчиња или неколку чепкалки за заби. Колку и да звучи чудно, домаќините објаснија дека стапчињата од кибрит или чепкалки спречуваат белката да избега, дури и ако има мала пукнатина во лушпата.

Нема објаснување за ова, но многу професионални готвачи забележале дека овој метод функционира. Не ставајте премногу стапчиња, доволно е да ставите 3-5 парчиња во врела вода. По 10 минути вриење, кога јајцата ќе се оладат, проверете дали се оштетени. Еве на што треба да внимавате:

Внимавајте да не ги сварите јајцата веднаш откако ќе ги извадите од фрижидер. Ладните јајца всушност многу лесно пукаат кога се варат. Затоа, пред да почнете да ги готвите, извадете ги од фрижидер и оставете ги да отстојат неколку часа на собна температура. Ова правило важи и при правење тесто.

Кога ги ставате во тенџере, внимавајте да не има премногу јајца во тенџерето. Ако варите повеќе јајца, најдобро е да ги одделите во две или повеќе тенџериња.

Ако ги ставите да се варат во тенџере, поголема е веројатноста да се напнат за време на готвењето, што исто така може да доведе до пукање.

Треба да има доволно простор меѓу нив. Ставете ги во садот многу полека и внимателно за да не пукнат кога ќе удрат на дното на садот.

Јајцата кои ќе ги ставите во тенџерето треба да ги прелиете со ладна вода. Погрижете се да оставите најмалку 2 см вода врз јајцата. Истурете ја водата полека. Потоа додадете половина лажичка оцет во водата и посолете за водата да биде доволно солена.

Оцетот е особено важен за спречување на пукнатини во лушпата од јајцето. Вклучете го шпоретот на средна температура и почекајте водата да зоврие, а потоа намалете ја топлината и варете на тивок оган додека не се свари јајцето.

За жал, не постои гаранција дека јајцето нема да се скрши. Тоа зависи и од видот на јајцето што сте го купиле. Меѓутоа, ако се држите до овие методи, вашите шанси за успех драстично се зголемуваат.

Извор: За жената

Последни објави

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.