Кремаста торта по стар рецепт. Беше незаменлив дел од трпезата во Југославија, а беше и едно од омилените колачи на Тито, по што и го доби името.
Состојки:
За бисквитот: 4 јајца, 200 гр шеќер, 1 ванилин шеќер, 100 гр мелени ореви или лешници, 5 лажици сварено црно кафе – ладно, 5 полни лажици брашно, 1 прашок за пециво, 3 лажици масло
За првиот фил: 400 мл млеко, 5 полни лажици брашно, 2 жолчки
За второто полнење: 200 гр маргарин, 10 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер, 100 гр стопено чоколадо, 3 супени лажици ореви
Подготовка:
Бисквити: Одделете ги белките од жолчките, а потоа изматете ги белките додека смесата не се згусне и стане како шлаг крем. Во жолчките додадете шеќер, па изматете. Во смесата со жолчките додадете масло, изладено сварено кафе, брашно, прашок за пециво и ореви и измешајте сè додека не се соедини. На крајот можете да ги додадете и белките.
Изматениот бисквит печете го на 180 степени околу 30 минути.
Прв фил: Во млекото додадете ги жолчките и брашното и изматете со миксер. Потоа ставете го на шпорет малку да зоврие за да направите пудинг.
Втор фил: Растопете чоколадо и додадете маргарин. Потоа додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер и оревите и сè заедно измешајте.
* Убаво соединете ги двата филови. Врз кората намачкајте богат фил, па посипете со мелени ореви и чоколадо.
Пријатно!
Видео од подготовката на колачот погледнете ТУКА!