6 C
Skopje
среда, февруари 21, 2024
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    ТИТО ГО ЈАДЕШЕ, А ЦЕЛА ЈУГОСЛАВИЈА ГО ОБОЖАВАШЕ: Еве што ви е потребно да го направите Титовиот колач (видео)

    Кремаста торта по стар рецепт. Беше незаменлив дел од трпезата во Југославија, а беше и едно од омилените колачи на Тито, по што и го доби името.

    Состојки:

    За бисквитот: 4 јајца, 200 гр шеќер, 1 ванилин шеќер, 100 гр мелени ореви или лешници, 5 лажици сварено црно кафе – ладно, 5 полни лажици брашно, 1 прашок за пециво, 3 лажици масло

    За првиот фил: 400 мл млеко, 5 полни лажици брашно, 2 жолчки

    За второто полнење: 200 гр маргарин, 10 лажици шеќер, 1 ванилин шеќер, 100 гр стопено чоколадо, 3 супени лажици ореви

    Подготовка:

    Бисквити: Одделете ги белките од жолчките, а потоа изматете ги белките додека смесата не се згусне и стане како шлаг крем. Во жолчките додадете шеќер, па изматете. Во смесата со жолчките додадете масло, изладено сварено кафе, брашно, прашок за пециво и ореви и измешајте сè додека не се соедини. На крајот можете да ги додадете и белките.

    Изматениот бисквит печете го на 180 степени околу 30 минути.

    Прв фил: Во млекото додадете ги жолчките и брашното и изматете со миксер. Потоа ставете го на шпорет малку да зоврие за да направите пудинг.
    Втор фил: Растопете чоколадо и додадете маргарин. Потоа додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер и оревите и сè заедно измешајте.

    * Убаво соединете ги двата филови. Врз кората намачкајте богат фил, па посипете со мелени ореви и чоколадо.

    Пријатно!

    Видео од подготовката на колачот погледнете ТУКА!

    Latest Posts

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.