6 C
Skopje
петок, март 29, 2024
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    Истурам малку кока-кола во брашното го ставате во рерната, вкусен кекс мек како памук

    Нутритивна вредност:
    500 kcal

    Овој вид кекс е еден од најмеките и највоздушестите. Пробајте го рецептот на Асена, кој сигурно ќе ве воодушеви со својот резултат. Ако досега не сте помислиле да ставите малку кока-кола во тестото, пробајте и ќе видите какво чудо прави овој газиран пијалок. Не верував дека ќе се случи, но откако ќе се уверам, на сите им го препорачувам овој совет, вели таа.

    Пецивото е многу меко и вкусно – слично на нашиот козунак, но без јајца во тестото. Плетењето е еден од најинтересните моменти, бидејќи добивате украсна мрежа која изгледа многу убаво. А кога ќе се испече, колачот мириса неодоливо… Еве кои состојки ви се потребни за да го приготвите плетениот кекс со Кока Кола:

    Производи:
    4,5 чаши бело брашно (450 g)
    330 ml Кока-Кола (1 конзерва)
    10 g сув квасец
    1,5 с.л шеќер
    1 жолчка од јајце
    малку масло за подмачкување (по избор)
    бланширани излупени бадеми за посипување

    Подготовка:
    Во подлабок сад во кој ќе го замесите тестото, прво просејте го брашното низ сито. Во брашното додадете 1,5 лажици шеќер и убаво измешајте со шпатула. Во средината се прави мало вдлабнување во кое се става квасецот и повторно се меша со останатите суви состојки.

    Во друг сад истурете топла, свежо зовриена вода и во неа ставете ја кока-кола да се загрее малку. Колата треба да биде потопла од собна температура за да го помогне процесот на ферментација на тестото. Извадете го од фрижидер најмалку 1-2 часа пред да ја направите кексот.

    Во брашното и другите состојки направете поголем бунар во кој постепено се долива кока колата. Ќе почне да пени, па мора да го додавате неколку пати за да не го прелие садот.

    Веднаш измешајте ги состојките со шпатула додека не се добие меко и еднолично тесто. Кога ќе го формирате, префрлете го тестото на набрашнета рамна површина и месете го вртејќи го однадвор навнатре додека не стане мазно, меко и нелепливо.

    Тестото се мачка со малку масло со кое се мачкаат рацете, па се враќа во садот каде што првично сте го замесувале, се покрива со проѕирна фолија и се остава да нарасне 1-1,5 час. За тоа време, тестото ќе се удвои во волумен. Измесете го уште малку на рамна површина и поделете го на 4 еднакви делови.

    Секој дел од тестото се оформува во топка, која се покрива со фолија или памучна крпа за да не фати кора. Земете ги топчињата една по една. Секое топче развлечете го малку со сукало колку што може тенко во елипсовидна форма и од долгата страна (онаа што ја сакате) расукајте во тенок ролат дебел 1-1,5 прст. На ист начин формирајте 4 ленти.

    Ставете две ленти паралелно една со друга, а другите две ставете ги на врвот во средината исто така паралелно. Едната лента, која е одозгора, се вметнува одоздола на една од долните ленти, а втората се обработува на ист начин, само од другата страна (види фото на краjот од статиjата).

    Лентите се вртат на начин прикажан на видеото подолу додека не се формира круг од испреплетени фитили. Се разбира, можете да го обликувате тестото како што сакате.

    Но, ако сакате ваков изглед, најдобро е процесот да го погледнете на видео. Ставете го пецивото во плех обложен со хартија за печење и покријте го со крпа и оставете да нарасне уште 45 минути до 1 час.

    По изминатото време, колачот се мачка со жолчка и се посипува со исечени, излупени бадеми. Се пече во загреана рерна на 160 степени околу 45-50 минути додека не порумени убаво внатре и одозгора добие крцкава кора.

    Latest Posts

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.