Здраво на сите, денес на многу лесен начин ќе ви откријам како со години правам свежо и вкусно сирење. Во тегли ставам кисело млеко, па ги ставам теглите во тенџере со вода и ги варам.




Пробајте и вака знам дека ќе ви се допадне, сирењето станува многу вкусно и ароматично“ – вака ни напиша наш читател кој го даде и деталниот рецепт за овој интересен начин на правење домашно сирење. Еве што ви е потребно за да направите сирење од јогурт дома:




Домашно сирење од од кисело млеко




Производи:
Кисело млеко со поголем процент на масти и сол
по желба можете да додадете лук, свеж или стар кромид, млад кромид, оригано, маслиново масло…
Можете да додадете разни зачини на сирењето и да го направите ароматично, по ваша желба и вкус.




ПОСТАПКА:
Земете големо и широко тенџере, а на дното ставете памучна крпа, свиткана во неколку слоеви за да го покрие дното, па внатре наредете ги празните тегли (да има малку растојание меѓу нив, да не се допираат).




Земете кисело млеко кој содржи поголем процент на млечни масти, како 2,8% или 3,2% (јас користев 2,8%). Доколку не користите домашно кисело млеко, туку купувате, не заборавајте да го протресете пред употреба.




Наполнете ги теглите со кисело млеко (оставете 2-3 прста под капакот, а потоа затворете ги со чисти, суви капаци претходно натопени со медицински алкохол или стерилизирани во рерната. Погрижете се добро да ги затворите.




Во тенџерето истурете млака или вода на собна температура за нивото на водата да биде над нивото на кисело млеко во теглите. Ова е важно за рецептот да биде успешен, односно кисело млеко да коагулира.




Потоа внимателно префрлете го тенџерето во шпорет и сварете ги теглите на умерена температура. Штом водата зоврие, односно почнува да врие, намалете ја температурата и варете ги теглите 20 минути.




коагулација
По ова време, исклучете го шпоретот и оставете ги теглите во водата додека не се изладат целосно. За следната постапка ќе ви треба тенџере, цедалка што може да се стави над тенџерето и чиста стерилна газа (во неколку слоеви) која ќе се стави во цедалката.




цедење на сирење
Истурете ја содржината на теглите за да се исцеди сурутката преку газа. Потоа соберете ја газата и убаво исцедете го вишокот течност со извртување со рацете. Ставете нешто тешко врз сирењето во газата и оставете го да отстои малку, околу 10 минути, додека не се исцеди и згусне.




Ароматно сирење, ако сакате да имате сирење со вкус, направете вака:
Додека сирењето се цеди, ситно исечкајте две чешниња лук и две зелени главици кромид. Извадете го сирењето од крпата и поделете го на два дела. Во едниот дел ставете сечкан лук, а во вториот исечкан свеж кромид. Сол по вкус, а можете да додадете и зачини по ваш вкус. Додадов кромид и малку оригано.