Ах овие палачинки умирам за нив уште од мала. Штом слушнам дека некој ќе го направи за појадок, прво нарачувам.




Но, со години не можев да ги направам без согорување додека конечно не дознав за овој рецепт. Од тогаш сум вистински факир на палачинки, нема кој да ме надмине.




Барате совршен рецепт за палачинки? Честитки, пред вас е! Денеска ќе ве научиме да подготвувате палачинки со мајонез и јајца, кои никогаш нема да се скинат и се многу понежни од оние со млеко. Не се сушат долго во фрижидер и се толку меки што може да се јадат следниот ден без проблем.




Ваквите палачинки може да се јадат со џем, кондензирано млеко, слатки, мед… А ако не јадете слатки, не додавајте шеќер во колачот. Подгответе палачинка со лук со печурки или фил од мед по ваш вкус, завиткајте ги палачинките во што сакате и уживајте во спротивните вкусови!




СОСТОЈКИ
0,5 литри топла вода
9 лажици брашно
2 лажици мајонез
2 јајца
2 лажици шеќер
15 грама ванила
2 лажици растително масло
прстофат сол




ПОДГОТОВКА
Во миксер или со вилушка изматете ги мајонезот, јајцата, шеќерот, шеќерот и ванилата




Додадете топла вода и просеано брашно. Убаво промешајте за да избегнете формирање на грутки. Оставете го тестото да одмори 20 минути.




Намачкајте ја тавата со растително масло, но само еднаш – на почетокот на пржењето и ставете ја на средна топлина.




Мала количина од оваа течност намачкајте рамномерно преку површината на тавата со кантар. Во загреана тава пропржете ги палачинките по 1-2 минути од секоја страна. Бидете сигурни дека тие не се изгорени.




Послужете топли палачинки со џем, мед или нешто зачинето на страна, што сакате. Добар апетит!




Тенките палачинки можат да нахранат толпа, но тешко дека ќе можете да изненадите некого. За да го направите ова, мора да вклучите имагинација и снаодливост. Обидете се да направите необични чоколадни палачинки со додавање какао во прав во тестото.




И ако ви се допаѓа рецептот за палачинки со мајонез, кажете им на вашите пријатели за тоа!