Денес се повеќе дознаваме за придобивките од овој сочен зеленчук, но за жал не можеме да заборавиме на голем број контраиндикации и скриени опасности за човечкото тело.




Зошто не секој може да јаде домати




Алергии
Алергиите на храна на доматите обично се предизвикани од содржината на нивната алергенска супстанција – ликопен. Во некои случаи, симптомите на алергија може да се развијат во рок од еден час по консумирањето.Затоа, оние на кои им е дијагностицирана алергија треба да се држат настрана од доматите.




Остатокот од црвениот пигмент ликопен е многу корисен, како моќен антиоксиданс, 10 пати подобар од бета-каротинот и како ефикасна заштита од рак на простата.




Болести на жолчните канали
Доматите имаат активен холеретичен ефект. И ова може да предизвика грчеви во жолчното кесе, движење на камења и блокирање на жолчните канали, чии последици можат да бидат многу тажни.




Болест на бубрезите
Постои мит дека доматите, поради високата содржина на оксална киселина, доведуваат до формирање на оксалатни камења во бубрезите. Всушност, оксалната киселина е практично отсутна во доматите (околу 2-5 mg на 100 грама), но луѓето кои страдаат од уролитијаза сепак треба да ги користат со претпазливост.




Можете лесно да најдете повеќе дарежливи извори на оксална киселина меѓу зеленчукот и овошјето. На пример, 100 грама цвекло содржи од 500 до 675 mg од оваа супстанца, во караница од 600 до 860 mg, спанаќ до 600 mg и компири до 40 mg.




Панкреатитис
Јадењето домати помага за подобрување на варењето, го зголемува апетитот и го потиснува растот на штетните бактерии, но со панкреатитис против домати, мора да се почитуваат некои ограничувања.




Во случај на воспаление на панкреасот, не треба да се јаде зеленчук и овошје кое содржи многу киселина. Во овој случај, свежите домати се непожелни. Друга работа ако тие беа подложени на минимум, но термичка обработка. Задушени, печени, парни, варени за супа од домати – можете!




Покрај тоа, за време на термичка обработка (особено, кога е зачуван), зеленчукот не ги губи своите корисни својства. Напротив, дури и ја зголемуваат содржината на „магичниот“ ликопен.




Секое оштетување на панкреасот доведува до сериозни последици и долготраен третман




Болести на гастроинтестиналниот тракт
Луѓето со акутен гастритис или колитис навистина треба да ги исклучат од исхраната свежите домати, кои содржат значителни количини на растителни киселини. Точно, ова не се однесува само на доматите, туку и на многу други свежи зеленчуци.




Што се однесува до „ноќе“, ова е најверојатно диуретично дејство на доматите. Ова предизвикува бубрезите активно да работат и да дестилираат голема количина течност преку себе.




Ако некое лице нема здравствени проблеми, може безбедно да подготви вкусна салата од свежи домати со растително масло за вечера. За оние со проблеми со бубрезите, ова е полн со чести патувања во тоалет ноќе.




Хипертензија
Во случај на хипертензија, употребата на домати е контраиндицирана. Во исто време, свежите домати го спречуваат таложењето на „лошиот“ холестерол на ѕидовите на крвните садови, што е од витално значење за хипертензивите.




Болести на зглобовите
Со цел да се идентификува чувствителноста на телото на домати, лекарите ги советуваат своите пациенти да го направат овој експеримент: отстранете ги сите од вашето мени во период од три месеци и потоа постепено воведувајте ги. Така, со помош на диета, можете да следите како артритисот реагира на појавата на масата домати и нивните роднини.




Како да изгубите тежина и да го подобрите срцето со помош на домати
Како што можете да видите, доматите, кои содржат мала количина на оксална киселина, веројатно нема да го нарушат метаболизмот на сол во телото. Но, овие плодови акумулираат многу калиумови соли (до 300 mg на 100 грама), што го подобрува функционирањето на срцето.




Јапонските научници ги нарекоа доматите и сокот од домати чудотворни производи за срцето и крвните садови. Набљудувајќи ја состојбата на пациентите кои консумирале неограничени количини сок од домати без сол, тие се увериле во значително намалување на нивниот крвен притисок и нивото на штетниот холестерол.




Нутриционистите ги советуваат оние кои сакаат да ослабат да користат домати. Сочниот зеленчук е нискокалоричен (15-20 килокалории на 100 грама), но во исто време богат со витамини и влакна. Таквата диета е многу ефикасна, не му штети на здравјето и не бара големи трошоци. Секако, тоа не значи дека треба да се ограничиме само на некои домати.