Пестицидите се употребуваат за да се заштитат производите од паразити и болести, но исто така, тие се штетни и за човековото здравје, па производите кои биле прскани со пестициди во големи количини најдобро е пред да ги консумирате, добро да ги измиете и да ја отстраните кората.

Јаболката оваа година се на прво место, па така, нив најдобро е пред употреба добро да ги измиете, а потоа и да ја отстраните кората.

12 производи со најмногу пестициди:

1. Јаболка

2. Праски

3. Нектарина

4. Јагоди

5. Грејпфрут

6. Целер

7. Спанаќ

8. Бабури

9. Краставици

10. Чери домати

11. Грашок

12. Компир

12 производи со најмалку пестициди:

1. Авокадо

2. Пченка

3. Ананас

4. Лук

5. Шпаргла

6. Манго

7. Папаја

8. Киви

9. Домати

10. Портокали

11. Карфиол

12. Батат (сладок компир)