Мислам дека овие колачиња се совршени за зимски забави со чај. Тестото содржи лимон, кој му дава посебен вкус. За време на готвењето, кујната мириса многу убаво, создава особено пријатна атмосфера, сакате да се завиткате во ќебе, да вклучите семеен филм и да поминете време со саканите.




Вакви колачиња со лимон служам не само за чај, туку и специјално подготвено варено вино или какао со млеко.




Ако сте љубители на лимони, задолжително пробајте го овој рецепт за колачиња. Во случај да сакате да го направите помалку заситен, користете малку помалку сок и кора од цитрус.




Погледнете го процесот на готвење подолу!
Јајцето изматете го со шеќерот. Промешајте со мешалка, така што компонентите брзо се поврзат едни со други. Истурете растително масло во нив. Додадете сок од лимон.




Сокот може да се исцеди или од свеж лимон или да се користи концентриран производ – овој момент го оставам на ваша дискреција. На крупно ренде изрендајте ја кората од лимон и измешајте ги производите со миксер.




Просејте го брашното и додадете го во изматените производи со месење тесто. Додадете го прашокот за пециво. Прво го замесувам тестото со миксер, а потоа со раце. Ќе се собере во еластична грутка, но ќе биде многу убаво и не се лепи.




Од вкупната количина тесто, откинете мало парче како колаче и формирајте топка во дланките. Потопете го во брашно и убаво виткајте го од сите страни. Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење.




Загрејте ја рерната на 180 степени. Печете ги бисквитите 20 минути.




Тоа е доволно за да се покрие со златна кора, одозгора апетитивно испукана. Внатре се совршено печени, но остануваат нежни и ронливи и како во популарната реклама се топат во уста!




Список на потребни производи: 1 јајце; 1 лимон; 100 ml растително масло; 5 лажици шеќер; 1 лажичка брашно; 1 лажичка прашок за пециво; шеќер во прав за посипување.