Женското суштество е една софистициранa енигматична машина. Голем дел од она што се случува во главите на дамите и до денес останува целосна мистерија за мажите, но еве што научниците одгатнале што точно се случува со умот и нивните тела во текот на оргазам.

Со помош на мозочен скенер е утврдено дека многу од уделите во мозокот на дамите меѓу оној кој одговара за емоциите, се “исклучуваат” за време на оргазам. Така за време на расплетот жената едноставно блокира за неколку секунди.

При стимулација се одвива активност во сетилата во дел на мозокот, а потоа се распрскува кон деловите одговорни за анксиозноста и будност.

Во моментот на врвното задоволство се детектира активност во многу други делови, вклучувајќи ја и предната мозочна кора, која се поврзува со одмореноста. Така станува јасно дека и покрај сето тоа дамите потешко би доживеале оргазам, ако не се свежи и ослободени од грижи.

Еве како веќе мажите непогрешно можат да почувствуваат кога нивната партнерка симулира и кога навистина ја довеле до оргазам.