Научниците заклучиле дека сините очи се всушност лажни кафеави очи.

Тие со години го проучувале на кој начин мутира генот OCA2, чии носители имаат кафеави, зелени и костенливи очи.

Научниците ја следеле всушност мутацијата на лош начин, која е пронајдена во генот HERC2, кој делува како прекинувач што ја исклучува кафеавата боја, поради која ја гледаме сината боја.

Затоа можеме да кажеме дека луѓето со сини очи имаат всушност „лажни“ кафеави очи.

Истражувањето потврдува и дека само луѓето со европско потекло имаат сини очи.