Историјата на медот датира од почетокот на неолитот, т.е. пред повеќе од 15 илјади години. На ѕидовите на пештерата Аран во Шпанија, археолозите пронајдоа слика на луѓе кои вадат саќе од дупки во карпата. Првото спомнување на пчеларството датира од древните египетски папируси.
Оваа активност се сметаше за една од најпочитуваните во Стариот Египет. Во Стариот Рим, овој занает донесе значителен приход. Се споменува дури и во римското право.
Дури и ако приказната не ви е толку важна, мора да обрнете внимание на придобивките од медот. Магнезиумот, натриумот, калциумот, калиумот, железото и фруктозата, гликозата и протеините, витаминот Б и Ц содржани во него го подобруваат здравјето, убиваат вируси, имаат антиинфламаторно дејство и го зајакнуваат имунолошкиот систем. А вие, кој вид мед го преферирате?
Мед од хедер
Доколку сте налетале на оваа ретка сорта на мед, тој се одликува со својот малку горчлив вкус.
Во Грција се смета за особено елитен деликатес. Неговата висока густина е една од главните карактеристики на овој мед. Покрај тоа, има многу бавна кристализација. Промешајте го и повторно се претвора во течност. Поради поголемата содржина на минерални материи, медот е ефикасен при болести на нервниот систем, кардиоваскуларниот систем, како и при губење на апетитот.
Мед од липа
Светло килибарна боја – ова е главната надворешна карактеристика на овој мед. Пчеларите го нарекуваат безбоен. Аромата и добриот вкус се далеку од главните предности на овој производ. Помага во борбата против бубрежни заболувања, бронхитис, болки во грлото, болести на желудникот и цревата. Вкусните квалитети на овој вид мед не се секогаш исти и директно зависат од местото каде што се бере медот.
Мед слатка детелина
Ако сте го пробале овој вид барем еднаш, сигурно никогаш нема да го заборавите и нема да го помешате со друг. Зошто? Сето тоа е благодарение на суптилната арома на ванила и прекрасниот вкус. Познавачите на мед сметаат дека е нивна должност да имаат барем неколку тегли од производот во својата продавница. Медот од слатката детелина ги проширува крвните садови, го нормализира метаболизмот, се справува со кардиоваскуларни болести и оние на гастроинтестиналниот тракт.
Сончогледовиот мед
Ладни морници на јазикот – еве што предизвикува сончогледовиот мед. Овој вид на многумина им се допаѓа поради неговата сладост, адстрингентно и пријатен вкус. Таквиот мед се карактеризира со вискозна конзистентност и богата килибарна или светло жолта боја. Овој вид мед е шампион во однос на содржината на гликоза. Неодамнешните студии покажаа дека голем број на аминокиселини потребни за луѓето се содржани во сончогледовиот мед. И без нив, нормалната синтеза на протеини едноставно не е можна.
Мед од аспарагус
Оваа сорта со право се смета за особено вредна (аспарагусот е меѓу најценетите мешункасти повеќегодишни треви во нашата земја). Да се најде на пазарот не е лесна задача. Медот од аспарагус содржи огромни количини на витамини, минерали, биоактивни агенси, аскорбинска киселина, ензими и каротин. Љубителите на мед ќе уживаат не само во неговиот умерено сладок вкус, туку и во неговиот пријатен мирис.
Мед од багрем
Од еден хектар цветен багрем при поволни климатски услови може да се добијат и до 350 кг првокласен багремов мед. Ова е само една од сортите во кои содржината на фруктоза и гликоза е еднаква. Ако страдате од несоница и болести на нервниот систем, нема да најдете подобар народен лек од багремов мед!
Мед од костен
Како и хедерскиот мед, оваа сорта е малку горчлива и полека се кристализира. Главната предност на овој производ е неговите антимикробни својства. Со редовна конзумација ја зголемува одбраната на организмот, се бори против болестите на бубрезите и на гастроинтестиналниот тракт.
Мед од леќата
Се смета за еден од најкорисните видови мед. Има 2 пати повеќе амино киселини и елементи во трагови. Медот од леќата е различен по боја и вкус. Потемен е од другите сорти и пријатно го скокотка грлото секогаш кога ќе го пробате. Овој тип најчесто се користи за лекување на недостаток на витамини и хипертензија, анемија, кожни болести, настинки и нарушувања на метаболизмот на протеините.
Би било грешка да се избере само еден вид мед со толкаво изобилство! Изберете мудро и бидете здрави во текот на целата година!