Рецептот за познатиот лек го направила калуѓерка Хилдегард фон Бинген, која живеела пред 800 години. Таа остави природен лек за срце со генерации.




Овој лек за срце се покажа како многу ефикасен при сите срцеви заболувања и срцеви заболувања. Се користи кога чувствувате какви било срцеви поплаки како што се ками, треперење, прескокнување – исто така покажа добри резултати кај ангината.




Потребно: – 10 стебленца свеж магдонос (без корен) – 1 литар домашно црвено или бело вино – 2 лажици вински оцет – 300 грама природен мед




Начин на подготовка:
Десетте свежи гранчиња магдонос заедно со листовите ставете ги во литар домашно вино и додадете 1-2 лажици чист вински оцет.




Се вари 10 минути на тивок оган. Потоа додадете 300 грама природен мед и оставете да крчка уште 4 минути.




Вареното вино процедете го и ставете го уште жешко во шише кое претходно сте го измиле со силен алкохол. Добро затворете. По потреба може слободно да се пие.