Јадете толку колку што на вашиот организам му е потребно.Често во народот ќе ја чуете изреката дека очите се поголеми од желудникот, но зошто доаѓа до тоа?

Имено физиолошките потреби на нашиот организам не се усогласени со сигналите кој ни ги испраќа нашиот мозок. Некогаш се обидуваме да се увериме самите себе дека не сме гладни иако можеби сме, но и обратно. Научно е докажано дека со помош на психолошки игри лесно можеме да се ослободиме од внесување на вишок калории.

Јадете од помала чинија Ако јадете храна од поголема чинија ќе имате чуство дека не сте јаделе доволно и поради тоа постојат големи шанси дека ќе останете психолошки гладни и дека ќе барате повеќе храна. Доколку јадете од помала чинија нема да имате потреба за дополнителна порција.

Читајте ги етикетите на производите. Тие кои ги читаат декларациите на производите со наведените состојки и бројот на калории, во просек јадат 5 отсто помалку храна од оние кои тоа не го прават.

Пијте вода пред оброкот. Истражување во траење од 12 недели кое опфатило 48 личности на возраст од 55 и 75 години, докажало дека оние кои испиле пред оброкот две чаши вода, изгубиле 2 килограми повеќе од оние кои тоа не го сториле, а биле на истиот режим на исхрана.

Бидете внимателни во друштво на пријателите. Повеќе ќе јадете кога сте опкружени со пријатели отколку со непознати личности. Тоа се објаснува со тоа што во такво друштво сте комотни и имате мислење дека вашите пријатели ги оправдуваат вашите навики во исхраната.