Во 1 кг вода се ставаат 20 парчиња обичен локум (без никакви додатоци).

Се вари да стигне до пола литар и пред крајот се ставаат 20 ментол бонбони (од краш  зелените). Се вади смесата и се додаваат по желба неколку ливчиња слаткарче.

Се чува во фрижидер и се конзумира по една лажица, три пати на ден. За 2-3 дена се чисти шлајмот од градите.

Извор: Моеzdravje.com