Може да се каже дека докторот Shigeaki Hinohara е одговорен за долговечноста на Јапонците, затоа што неговите совети придонеле  неговиот народ  да живее среќно и квалитетно.

Тој почина на 18 јули, 2017 година, на 105 години, а во наследство на целиот свет оставил вредни сознанија за мистериозната тајна на долг живот.

Сакате да ја доживеете стотата и тоа во добра форма на здраво тело и дух? Можно е и тоа го покажа со својот пример. Тој го посветил  својот живот  за постигнување  на долговечноста на нацијата.

Тој помогна да се воспостави медицински систем благодарение на кој Јапонците станале еден од најдоловечните народи во светот.

Речиси до неговата смрт тој работел во болница, лекувал пациенти и предавал на     студентите на универзитетите.

Еве неколку негови совети за долг, здрав и квалитетен живот:

1. Енергија доаѓа од фактот дека се чувствуваме добро, а не од здрава исхрана и многу спиење

“Сите се сеќаваме како деца, кога се забавувавме, често заборававме да јадеме или да спиеме. Верувам дека можеме да го задржиме тој став и како возрасни – најдобро е да не се уморува телото со многу правила, како што се ручекот и спиењето”, објаснува лекарот. Најважно за виталноста е да се чувствуваме задоволни и исполнети. Да се забавуваме – на тоа треба да се поработи, а не да се оптеретуваме со тоа кога ќе јадеме и кога ќе спиеме.

2. Вардете се од дебелината

Докторот Hinohara постојано потенцирал дека сто годни доживуваат луѓе кои немаат прекумерна тежина и затоа треба да се обрне внимание на тежината и на физичката кондиција. Не треба да сте оптоваретувме со начинот на исхрана, но сепак треба да се внимава да не се прејадуваме. Тој за појадок пиел кафе, чаша млеко и сок од портокал со лажица маслиново масло. Верувал дека маслиновото масло е одлично за крвните садови и кожата. За ручек јадел млеко и кекси, а често го прескокнувал ручекот кога бил премногу зафатен. За вечера јадел зеленчук, риба и ориз. Двапати неделно јадел говедско месо.

3. Планирајте однапред

Hinohara секогаш имал целосна програма за година нанапреда, па дури планирал уште повеќе за во иднината. Според тоа, како што вели, навистина со нетрпение ги очекува Олимписките игри во Токио во 2020. Ноз а жал, не ги доживе, но неговиот став кон животот и плановите кажуваат каков оптимист бил, што е исто така важна ставка за долговечност.

4. Не мора да се пензионирате, ако не сакате

“По 65-тата почнав да волонтирам. Предавам и ги посетувам пациентите, дури и по 18 часа на ден, и уживам во секоја минута од својата работа,” говори Hinohara. Ако некој сака да направи повеќе, нека работи. Во колку некој сака да работи повеќе, нека се пензионира и нека посвети на она што сака да работи.

5. Споделете ги знаењата и вештините со другите

Hinohara одржувал секоја година околу 150 предавања. Им предавал на сите, од најмладите деца во училиште, до сериозните бизнисмени и доктори. Секогаш стоел додека зборувал, а предавања понекогаш траеле и до 90 минути. Спома дека стоењето го прави силен.

6. Не верувајте на сѐ што докторот ви кажува

Hinohara сметал дека лекарите не можат да ја излечат секоја болест, и секој пациент. Им предлагал на луѓето на кои лекарот им препишувал терапија да го прашаат дали истото би им го препорачал на своите блиски. Ако одговорот бил негативен, зошто да се изложуваат на непотребен стрес и страдања? Верувал дека животните и музиката имаат големо влијание во лекувањето, многу поголемо отколку што смета медицината.

7. Секогаш користете ги скалите и носете го својот багаж и кесите

За да останете здрави и витални, заборавете на лифтовите. Секогаш и секаде одете нагоре по скалите и обидете се да го носите вашиот багаж. Се разбира, Hinohara ги користел скалите и секогаш по една прескокнувал. Скалите и пешачењето се секојдневна вежба за вашето срце и тело.

8. Инспирирајте се секој ден, пронајдете инспирација

Читајте, пронајдете во литературата писатели кои ве инспирираат. Така правел и Hinohara. За него најинспиративна била поемата од Роберт Браунинг “Abt Vogler.” Не мора да се задржите само на литературата. Слушајте музика, уживајте во ликовната уметност, постете ја природата.

9. Болката е мистериозна

Најефективен начин да ја надминете болката е преку забавата. Кога детето ќе се удри ќе плаче сѐ додека вниманието не му го привлече нешто друго. Тогаш ќе заборави на болката. Така треба да работат и возрасните. Болката да ја заборават преку забава. Сметал дека во болниците би требало да се донесат терапевтски кучиња и останати животни, но и музика која ќе им помогне на пацијентите да се справат со болката.

10. Отстранете ги материјалните ствари

“Не трошете го животот со акумулација на материјалното и така, кога ќе умрете, нема да го земете со себе,”.

Ова беа десетте златни совети на познатиот докторот Shigeaki Hinohara.

Извор: Zivtistil.rtl.hr