За некои тврдењата на астрологијата се целосна бесмислица, но истражувањето на научниците го потврдија токму спротивното. Откриена е врската меѓу природата на човекот, неговата судбина и хороскопскиот знак.

Истражувањето доаѓа до заклучок дека најмногу личности кои се родени под хороскопските знаци Стрелец, Јарец, Водолија, Риби и Овен. Астролозите се согласуваат со тоа дека овие луѓе се со највисок степен на креативност и се покажуваат како генијални умови во животот.

Во овие индикатори на дното на листата остануваат знакците Бик, Лав и Шкорпија, чии претставници покажувале најмала уникатност и склоност кон креативното размислување.

Според оваа студија на врвот се генијалците родени во февруари, а најмалку ги има во август. Научниците и астролозите сметаат дека повисоката сончева активност може да има некакво влијание врз новороденчето, давајќи му поголем поттик за развој.