Многу е важно да ги идентифицирате предупредувањата од мозочниот удар и да добиете медицинска помош за да се намали можноста од ризик на сериозни оштетувања на мозокот. Тоа може да помогне во намалување на ризикот од смрт или од инвалидитет и да се зголемат шансите за опоравување.

Медицинскиот експерти велат дека знаците и симптомите можат да варираат од една личност до друга зависно од врста на мозочниот удар и од делот на мозокот кој е погоден и обемот на оштетувањата, но сите оние имаат тенденција да се јаваат одеднаш.

Кои се симптоми на мозочниот удар?

– укоченост, слабост, замор на лице, раце или нозе, особено ако е зафатена само едната страна од телото

– пореметување на говорот, неразбирливо и отежнато говорење, целосна неможност на зборижување

– одеднаш замаглување на очите или губиток на видот особено на едното око

– нагла главоболка попратена со повраќање без причина

– губење на рамнотежа

Телото ве предупредува пред да доживеете мозочен удар.