6 C
Skopje
петок, декември 8, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Како лукот го намалува ризикот од рак на белите дробови?

  Конзумацијата на лук два пати седмично значително го намалува ризикот од страшни болести како рак на белите дробови, покажува новото истражување.

  Кинески научници докажале дека возрасните кои редовно конзумираат свеж лук имаат 44% помали шанси да развијат карцином на белите дробови. Треба да се напомене, дека дури и да пушите и да пиете, јадењето лук го намалува ризикот со 30%.

  Околу 40 000 души годишно се со дијагностициран белодробен карцином во Англија. Пушењето е причина за 80% од случаите, каде секој петти успева да преживее после поставувањето на дијагноза.

  Лукот исто така може да го заштити вашиот организам од карциногени тумори како рак на дебелото црево и други.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.