Не верувам многу во кокошките во продавницата: тие се полни со хемикалии – антибиотици и хормони, па затоа секогаш се трудам да ги отстранам од пилешкото. Имам два начини – споделувам во оваа статија.




Општо се верува дека сета оваа хемија во фабричките кокошки е мит што го шират фармерите кои ги повикуваат да купуваат само „органски“ производи. Не знам дали ова е вистина или не, јас не сум експерт за ова.




И постои мислење дека дури и ако пилешкото содржи антибиотици и други хемикалии, тогаш за време на готвењето сето ова е уништено и нема никаква штета. Не знам дали ова е вистина или мит, но сепак играм на сигурно и се обидувам да отстранам се што е „непотребно“ од кокошката. Имам два начина.




Метод еден
Ова е одлично ако правите супа или пилешка супа. Пилешкото прелијте го со ладна вода и откако ќе зоврие, варете 2-3 минути и исцедете ја оваа прва вода.




Можеби некој ќе помисли дека е доволно да се отстрани само пената, но тоа не е така. Ќе содржи само некои од хемикалиите, ќе ги има уште повеќе во супата. Така исцедуваме, се полни со вода и се готви како и обично.




Метод два
И овој метод е погоден ако сакате да пржите или печете пилешко.




Во овој случај, треба да го маринирате. При користење на маринади со состојки како сок од лимон (или други агруми), оцет, сенф и сл., штетните материи се уништуваат. Треба да ја оставите маринадата неколку часа (можете и преку ноќ).




Во принцип, ако има можност, тогаш е подобро да се отстрани кожата од пилешкото – тоа е оној што акумулира многу од целата хемија. И задолжително е да се исплакне и внатрешноста на пилешкото (ако е цел труп).
Напишете во коментарите: како ја отстранувате хемијата?