6 C
Skopje
недела, февруари 25, 2024
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    Како да ја отстраните хемијата од купеното пилешко за да НЕ го отруете вашето семејство: два ДОКАЖАНИ начини

    Не верувам многу во кокошките во продавницата: тие се полни со хемикалии – антибиотици и хормони, па затоа секогаш се трудам да ги отстранам од пилешкото. Имам два начини – споделувам во оваа статија.

    Општо се верува дека сета оваа хемија во фабричките кокошки е мит што го шират фармерите кои ги повикуваат да купуваат само „органски“ производи. Не знам дали ова е вистина или не, јас не сум експерт за ова.

    И постои мислење дека дури и ако пилешкото содржи антибиотици и други хемикалии, тогаш за време на готвењето сето ова е уништено и нема никаква штета. Не знам дали ова е вистина или мит, но сепак играм на сигурно и се обидувам да отстранам се што е „непотребно“ од кокошката. Имам два начина.

    Метод еден
    Ова е одлично ако правите супа или пилешка супа. Пилешкото прелијте го со ладна вода и откако ќе зоврие, варете 2-3 минути и исцедете ја оваа прва вода.

    Можеби некој ќе помисли дека е доволно да се отстрани само пената, но тоа не е така. Ќе содржи само некои од хемикалиите, ќе ги има уште повеќе во супата. Така исцедуваме, се полни со вода и се готви како и обично.

    Метод два
    И овој метод е погоден ако сакате да пржите или печете пилешко.

    Во овој случај, треба да го маринирате. При користење на маринади со состојки како сок од лимон (или други агруми), оцет, сенф и сл., штетните материи се уништуваат. Треба да ја оставите маринадата неколку часа (можете и преку ноќ).

    Во принцип, ако има можност, тогаш е подобро да се отстрани кожата од пилешкото – тоа е оној што акумулира многу од целата хемија. И задолжително е да се исплакне и внатрешноста на пилешкото (ако е цел труп).

    Напишете во коментарите: како ја отстранувате хемијата?

    Latest Posts

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.