Во животот на секоја жена барем еднаш и се случило да сфати дека погледот на нејзиниот драг залутал кај друга жена.

Голем дел од нив веднаш ќе се навредат и налутат, сфаќајки го тоа како непочитување, многу и ги загрижува помислата дека партнерот ќе ги изневери, но всушност, во голем број на случаи не е во прашање ни едното, ниту пак другото.

Ова се трите причини зошто мажите гледаат други жени:

Тестерон

Погледнот кон друга жена главно е инстинктивна реакција. Тестеронот влијае на нивниот мозок така што го запазува потенцијалниот плен, па нивните очи едноставно одлутуваат во тој правец. Дури подоцна сфаќаат што направиле, но тогаш обично е готово, веќе погледнале а вие сте збеснале.

Естетика

Исто како што и жените сакаат да гледаат убави работи, така и мажите уживаат во гледката на убави жени. Тоа не значи дека тој не ве сака, туку веќе дека се држи до старата изрека „Очите се за гледање“.

Љубомора

Можеби ќе ви звучи чудно, но мажите кои не се чувствуваат доволно привлечно, ќе посака да бидете љубоморни, како и да се увери дека чувствувате нешто за него. Затоа намерно гледа други жени пред вас, привлекува внимание и ужива во вашата љубомора.