Истражување објавено во „Annals Internal Medicine” покажува дека пострашно од салото на стомакот нема. Дури ни прекумерната телесна тежина не е толку опасна колку фалтите на него.

На истражувањето правено со 15.184 мажи и жени постари од 45 години, се покажало дека салото во пределот на стомакот или фалтите на него се поопасни од било што друго.

Се покажало дека луѓето со сало во пределот на стомакот има поголема шанса да имаат краток животен век. Со оглед на тоа дека имаат сало само во пределот на стомакот, тоа им се лепи само на дигестивниот тракт, и може да предизвика покачени масти, холестерол, воспаленија итн.