Дури и благата до умерена консумација на алкохол го зголемува крвниот притисок и шансите за мозочен удар, според големото генетско истражување објавено во The Lancet. Тие ги отфрлаат претходните тврдења дека еден или два пијалоци на ден можат да го заштитат телото .




Британските и кинеските автори на студијата следеле 500.000 Кинези 10 години.




Тие тврдат дека резултатите од студијата важат за сите народи и дека ова досега е најдобар директен доказ за дејството на алкохолот. Експертите велат дека луѓето треба да го ограничат консумирањето алкохол.




Веќе е познато дека обилно консумирање алкохол е штетно за здравјето и го зголемува ризикот од мозочен удар, но студиите сугерираат дека консумирањето мали количини може да биде добро за здравјето, додека други велат дека не постои безбедно ниво на консумирање алкохол, пишува Би-Би-Си.




Што открива најновата студија?
Истражувачите од Универзитетот во Оксфорд, Универзитетот во Пекинг и Кинеската академија за медицински науки откриле дека:
За студијата, учесниците во експериментот конзумирале еден пијалок на ден:




Околу 16 од 100 мажи и 20 од 100 жени доживеале мозочен удар во текот на нивниот живот.
Така, ако група од 100 безалкохоличари почне да пие по една или две чаши секој ден, ќе има дополнителни два мозочни удари, што е мало зголемување.




Според професорот Дејвид Шпигелхалтер од Универзитетот во Кембриџ, ова претставува 38% зголемување на вкупниот ризик од мозочен удар за секое половина шише вино дневно. Студијата, исто така, не откри докази дека ниското или умереното консумирање алкохол има заштитен ефект, или со други зборови, го намалува ризикот од мозочен удар.




Што се однесува до ефектот на алкохолот врз ризикот од срцев удар, научниците велат дека тоа е нејасно и дека се потребни повеќе податоци. „Тврдењата дека виното и пивото имаат магично заштитно дејство не се потврдени“, вели коавторот на студијата, професор Ричард Пито од Универзитетот Оксфорд.




Многу луѓе со кинеско потекло имаат комбинација на гени што ги тера да избегнуваат алкохол. Оваа комбинација доведува до непријатна реакција и употребата на алкохол ги прави да се чувствуваат лошо.




Како резултат на тоа, потрошувачката на алкохол значително варира во Кина, при што секој трет маж не пие, а многу малку жени консумираат алкохол.




Споредувајќи го здравствениот статус на алкохоличарите и апстинентите според нивниот генетски профил, истражувачите рекоа дека успеале да ги постигнат, со многу поголема сигурност од претходно, директните ефекти на алкохолот врз ризикот од мозочен удар, доколку се исклучат сите други фактори.




Западните нации ги немаат овие гени, така што би било невозможно да се направи таква студија овде.




Значи, што значи ова за сите?
Авторите на студијата тврдат дека нивната главна порака е дека веќе постојат јасни докази дека умереното консумирање алкохол нема заштитен ефект врз заштитата од мозочен удар.




Ова значи дека пиењето дури и мали количини алкохол секој ден може да го зголеми ризикот од мозочен удар.




Д-р Стивен Бурџис од Универзитетот Кембриџ вели дека студијата има некои ограничувања, како што се фокусирање само на кинеската популација и консумирање главно жесток алкохол и пиво, но не и вино.




Според него, сепак, студијата ја одразува кулминацијата на долгогодишното истражување за ефектите од консумирањето алкохол.




„Ризикот од мозочен удар се зголемува пропорционално со количината на консумиран алкохол, па ако луѓето на крајот изберат да пијат, тогаш треба да го ограничат консумирањето алкохол“, рече Бургес.