6 C
Skopje
четврток, јуни 13, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  ВИДЕО: Дали знаете зошто возачите во Холандија кога излегуваат од автомобил вратата ја отвораат со десна рака?

  Меѓутоа, тоа никако не е добра идеја затоа што може да има сериозни последици.

  Откако ќе го паркирате автомобилот на улица, свртете се и отворете ја вратата со десна рака. Така ќе ја свртите главата наназад и ќе имате можност на време да видите дали покрај вас поминува велосипедист или мотоциклист кој со отворање на вратата би можеле да го турнете, или пак друго возило кое ќе ви ја откине врата, а може и вас да ве повреди.

  Тоа се случува почесто од што мислиме. На пример велосипедистот не може дали возачот баш во тој миг ќе излезе од возилото, а возачот не гледа што се случува на улицата туку автоматски со лева рака ја фаќа рачката на варата и ја отвора. Тука станува збор за секунди кои може да значат живот. Отворање врата со десна рака всушност го принудува возачот да го сврти горниот дел од телото, а тогаш доста поголем дел од улицата се наоѓа во неговото видно поле.

  Во Холандија возачите внимаваат на тие работи па доста почесто ја користат десната рака.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.