Влијае на работата на мозокот и меморијата, штити од срцев удар
Тоа е и лек за воспаление на зглобовите, Ја регулира и телесната тежина.
Компоненти:
- 400 гр никнато зрно (пченица)
- 15 свежи лимони
- 12 цели главици свеж лук
- 1 кг вистински мед
- 400 гр јатки од орев
Подготовка:
Подготовка на никната пченица: Во зовриена стаклена тегла ставете 400 гр пченица, па налејте вода да отстои, по можност преку ноќ. По 10 – 12 часа, истурете вода врз чиста крпа и добро измијте ги зрната и исцедете ги низ газа.
Во теглата оставете ја исцедената пченица. По 24 часа се добива пченица со никулци (долга 1-2 мм).
Измелете ги заедно изникнатата пченица, оревите и исчистените главици лук. Измелете 5 лимони со кората и сè заедно измешајте во емајлиран тенџере.
Од преостанатиот лимон се зема само сокот и се меша со остатокот од масата, додека смесата не стане хомогена. Додадете мед и мешајте долго со дрвена лажица, па истурете во тегли кои треба да се чуваат во фрижидер. По 3 дена смесата е готова за консумирање.
Користете:
Оваа смеса се зема 1-2 лажици 30 минути пред појадок, пред ручек, пред вечера и пред спиење.
Консумирајте го додека не исчезне. За превенција – еднаш годишно.
Рецептот гарантира здравје и долг живот; ја зачувува свежината на телото, младоста и енергијата, бидејќи ги содржи сите потребни витамини, минерални соли, биоактивни материи, протеини, јаглени хидрати и растителни масти. Ја подобрува работата на сите внатрешни органи и жлезди.