6 C
Skopje
четврток, март 28, 2024
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    Какви компири испеков синоќа, се убивме да јадеме, не можам а да не ви го кажам овој божествен рецепт

    Да ми кажевте пред неколку недели дека јадењето со компири не може да ве изненади, туку едноставно да ве освои, сигурно немаше да верувате. Овој прифатлив зеленчук го има во секоја кујна и секоја домаќинка го користи во сите можни форми:

    пржени, варени и задушени, печени, како фил за пити, дури и за ќофтиња и како омилена состојка во салати и супи. Но, не сте ги пробале на овој начин. Резултатот ќе ве натера да сакате да ги готвите токму така.

    Португалскиот компир со рузмарин и маслиново масло е толку вкусен оброк што една порција нема да биде доволна
    Состојките: компири 8, лук 4 чешниња, путер 30 грама, Маслиново масло 40 мл, рузмарин 2, Морска сол по вкус

    Подготовка
    Земете 8 компири и добро измијте ги. Сварете ги, па оставете ги на страна и почекајте да се изладат. Сега секој компир треба да се притисне со лажица одозгора. Компирите треба малку да се скршат, но да не се распаѓаат.

    Одберете ја формата во која ќе ги печете. Истурете маслиново масло во неа. Исечкајте ги чешнињата лук. Тие треба да бидат рамномерно распоредени на дното.

    Наредете ги компирите во садот во кој цврсто ќе ги печете – треба да се лепат цврсто еден за друг. Посипете ги компирите со рузмарин и крупна морска сол.

    Исечете го путерот на коцки. На секој компир ставете по 1-2 коцки. Одозгора можете да прелиете мала количина маслиново масло (по избор).

    Поставете ја температурата на рерната на 180-200 ° C. Испратете ги компирите внатре.

    Според оригиналниот рецепт, подобро е да се користат млади компири. Но, можете да ги готвите и оние што ги имате. Ако имате свеж зеленчук или пржени печурки, заедно со португалскиот компир, ќе ја направат вечерата совршена. Кажете им на вашите пријатели за оваа идеја!

    Latest Posts

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.