6 C
Skopje
недела, јули 21, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Пчелар поставил икони во кошарите, но она што го направиле пчелите ги воодушевило сите

  Сите знаеме што прават пчелите. Нивната работа во природата е незаменлива, а производот на нивната работа – бесценетиот мед, ни дава здравје во текот на целата година. Веројатно не сте размислувале за какви други чуда се способни овие вредни Божји суштества како пчелите.

  Сигурно не сте го виделе феноменот „пчелите обожаваат икони“? Јас лично никогаш досега не сум налетал на такви факти, ниту сум слушнал за нив, но… една од итепиите на мојата земја, додека бев на одмор во Грција, ме воодушеви и ме остави без зборови во исто време! За тоа зборувам.

  Ицидопоц Тиминиќ, кој живее во мало село во близина на главниот град Атина, реши да направи необичен експеримент – да ја поставам иконата Божја во кошниците на едно од моите деца. Дојде време кога требаше да ја извади питата за да го собере медот од неа.

  Какво беше моето изненадување кога ја отворив торбата! Мажите го изградиле дрвото врз целата икона, но местото каде што биле зачувани лицето и телото на иконата останало да се истакне. Неверојатно, нели? Има многу да се научи од пчелите!

  „Целото чудо е ова – пчелите имаат почит кон светите лица на иконите“, вели жената која ми пријде за време на мојот летен одмор. Но, Етиопија не завршува тука.

  Воодушевен од глетката на Изидопоц, старецот решил во кошницата да стави икони не само на Исус Христос, туку и на Богородица, како и други цвеќиња. Било да било или не, резултатот секогаш бил ист – па сликата била во окото, но Светите слики – не!

  Експериментите на г-дин Тиминиќ го инспирираа да се обиде повеќе. А тој, Тома Хепепни, продолжи да става икони во корпите, но овој пат голготата беше на предната страна на третата врата. Што значеше тоа?

  Кипарците ја уништиле целата површина на иконата, но оставиле јасно да се види местото каде што бил распнат Исус Христос и покајниот грешник од десната страна.

  „Што се случи со Изидопок кога откри дека пчелите јаделе подебел слој плод од левата нога на овчарот“, диво рече мајка ми Тила.
  Следниот пример на восхитената пчела е иконата на Свети Стефан. Несомнено и непоколебливо, дали пчелите повторно им оддадоа почит на светците?

  Можевме само да научиме од ова чудо на природата. Сликите можат да ни послужат само како величествен пример за почитување на светоста и моќта на верата. Колку се мали овие Божји суштества и каква вера имаат за да го направат тоа. И зошто да се чудиме, бидејќи пчелите се создание на самиот Бог!

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.