6 C
Skopje
недела, јули 21, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  ДЕТАЛЕН СПИСОК НА ПРОФЕСИИ И ПЛАТИ: Еве колку заработувате во Германија и кои работни места се најбарани

  Германија се смета за една од најсилните европски економии. Платите во оваа земја отсекогаш се сметале за добри, па не е ни чудо што оваа земја е центар на интерес на работниците од Македонија, но и од целиот Балкан. Германија во последните месеци плаче за работна сила, а во продолжение ви ги пренесуваме најбараните и најплатените работни места во оваа земја.

  Споредено со претходна година година, платите во Германија денес се за 26 евра повисоки. Ова е најнискиот годишен раст од 2009 година, но платите се уште се многу повисоки отколку во другите европски земји.

  Сите сектори се најмногу погодени од кризата. Во производниот сектор платите се намалени за 44 евра, а во угостителството за 79 евра. Од друга страна, зголемување на платите има во осигурителниот сектор каде платите се повисоки за 111 евра, како и во здравството и социјалните услуги (плус 80 евра).

  Она што го работат нашите граѓани во Германија е обично една од најтешките работи. Голем дел од нив се вработени во градежништво, угостителство. Во просек заработуваат околу 2.500 евра.

  Македонците во Германија најчесто работат таканаречени потешки работи кои се платени значително помалку од претходно споменатите. Тоа се: угостителство, градежништво, како и работни места во метална индустрија, транспорт, нега.

  Фактите и животот покажуваат дека Македонците во Германија го нашле своето место во индустриски моќните провинции – Северна Рајна-Вестфалија, Баварија, Баден-Виртемберг, Хесен, Берлин, Хамбург. Познато е и дека Македонците се сметаат за добро интегрирани граѓани на Германија. Нивните деца редовно одат на училиште, не живеат од социјална помош… Својата егзистенција ја темелат на работа. За повеќето работни места не им е потребно познавање на јазикот, иако тоа е пожелно, додека во здравството тоа е задолжително.

  Подолу ви пренесуваме листа од 100 занимања и плати во Германија.

  Негувател 3.174 евра
  Фармацевт 4.546 евра
  Архитект 4.122 евра
  Доктор 6.337 евра
  Медицински асистент 2.496 евра
  Оптичар 2.407 евра
  Пекар 2.319 евра
  Продавач во пекара 1.840 евра
  Багер 3.437 евра
  Банкарски службеник 4.990 евра
  Градежен инженер 4.999 евра
  Професионален возач 2.567 евра
  Бизнис економист (текстил) 3.916 евра
  Биолог 5.240 евра
  Сметководител 3.695 евра
  Канцелариски службеник 3.338 евра
  Возач на автобус 2.925 евра
  Агент за кол-центар 2.161 евра
  Хемиски технички асистент 3.943 евра
  Контролор 5.714 евра
  Уредник 4.094 евра
  Покрив 3.140 евра
  Диспечер за сцена/филм/телевизија 4.852 евра
  Набавувач во продажба 4.734 евра
  Референт во малопродажба 2.445 евра
  Електричар 3.176 евра
  Електромеханичар 3.465 евра
  Електронски техничар за уреди и системи 3.465 евра
  Рецепционер 1.716 евра
  Менаџер за настани 3.474 евра
  Специјалист за комуникации 3.900 евра
  Инструктор по возење 2.930 евра
  Раководител на експозитура 4.113 евра
  Керамички работи 3.046 евра

  Фризер 1.666 евра
  Возач на виљушкар 2.679 евра
  Монтер за гас и вода 3.122 евра
  Чистач на згради 2.105 евра
  Графички дизајнер 3.180 евра
  Трговец на големо 3.162 евра
  Хотелски специјалист 2.117 евра
  Домашник 2.924 евра
  Референт за индустрија 3667 евра
  Индустриски механичар 3.871 евра
  ИТ специјалист 5.731 евра
  Електро инженер 6.300 евра
  Судски службеник 3.373 евра
  Каса во малопродажба 2.212 евра
  Келнер 1.823 евра
  Раководител на клучни сметки 5.034 евра
  Готвач 2.205 евра
  Медицинска сестра 3.645 евра
  Молер 2.975 евра
  Работник во магацин 2.279 евра
  Наставник во основно училиште 4.444 евра
  Средношколски професор 5.577 евра
  Логистичар 3.525 евра
  Логопед 2.714 евра
  Заварувач 2.819 евра
  Маркетинг специјалист/асистент 3.678 евра
  Маркетинг менаџер 4.799 евра
  Машински инженер 6.173 евра
  Циглар 3.214 евра
  Техничар за мехатроника 3.304 евра
  Дизајнер на медиуми за слика и звук 2.966 евра
  Медицинско-технички лаборант 3.497 евра
  Металак 3.674 евра

  Болничар 3.511 евра
  Службеник за човечки ресурси 3.927 евра
  Физиотерапевт 2.588 евра
  Пилот над 6.450 евра
  Психолог 4.626 евра
  ПР менаџер 4.520 евра
  Инвеститорот 4.634 евра
  Правен помошник 2.640 евра
  Уредник 4.366 евра
  Персонал за чистење 1.911 евра
  Бродомеханичар 3.798 евра
  Ковач 3.053 евра
  Секретар 3.338 евра
  Обезбедување 1.800 евра
  Златарница 2.416 евра
  Развивач на софтвер 5.195 евра
  Социјален работник 3.987 евра
  Службеник за социјално осигурување 4.160 евра
  Шпедитер 3.275 евра
  Даночен службеник 2.856 евра
  Градител на патишта 3.463 евра

  Систем администратор 4.750 евра
  Технички изработувач 3.368 евра
  Помошник за заштита на животната средина 3.569 евра
  Продавач 2.445 евра
  Мониторинг на сообраќај 3.430 евра
  Референт за осигурување 4.695 евра
  Административен референт (висока позиција) 4.543 евра
  Механичар 3.755 евра
  Овластен сметководител над 6.450 евра
  Забен техничар 2.590 евра
  Столар 3.189 евра

  *Извор списание Феникс

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.