6 C
Skopje
недела, јуни 23, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Дај си на душата што сака, оти ќе дојде време кога ништо нема да сака, вели 105-годишната баба Калина

  Баба Калина е уникатна појава во животот на општина Свиштов, бидејќи на земјата е веќе 105 години, пишува „Борба“. Стогодишната е родена во 1910 година во селото Вардим, но во 1956 година, откако веќе основала семејство, се преселила во Свиштов.

  Нејзиниот живот не бил лесен.

  Не се сеќава на мајчиното галење, бидејќи на една година останува сирак,

  таква била судбината на нејзиниот сопруг Џордан. Напорната работа на баба Калина беше поговорка.

  Во текот на животот се занимавала со земјоделство, обработувајќи над 100 декари земја. Таа жнееше, копаше, косеше повеќе од мажите. Доживеала многу – војни, сиромаштија, радост и неволји.

  „Животот ми помина во работа, работа и само работа. Изградивме три куќи за нашите деца.

  Сум видел и доживеал многу – и лошо и добро“, полека се враќа старицата во сеќавањата. Во договор и разбирање со нејзиниот сопруг, тие ги одгледале своите четири деца.

  Таа не пропушта да спомене дека во целиот нејзин живот ниту еднаш нејзиниот сопруг Џордан, сега покоен, не кренал рака врз неа или си кажал груби зборови.

  И покрај нејзините 105 години, баба Калина

  никогаш порано не била во болница, никогаш не носела очила, никогаш не земала лекови, никогаш немала висок крвен притисок, дури ни не знае што е холестерол!

  Сепак, таа има едно правило кое строго го следи – никогаш не се прејадува, но и не држи никакви диети. „Дај твојата душа што сака, оти ќе дојде време кога ништо не сака“, советува старицата. Мала е и слаба, со веќе заматени очи.

  Таа разбира сè што ќе ја прашате, бавно одговара на сите прашања.

  Сепак, тој не може да објасни на што се должи нејзината долговечност.

  Таа го живееше својот живот како што судбината ѝ го даде. И на оваа возраст таа е модел за сите – уредна, чиста, со љубезно лице. Одговорна, со чисто срце и многу мирна, баба Калина никогаш не се скарала со никого. Таа имаше љубезен и топол збор за сите.

  Ужива со 8 внуци, 15 правнуци и 2 правнуци

  Таа не се жали на животот, бидејќи нејзините долгогодишни деца често се покрај неа. Но бидејќи нивните години веќе не се малку и имаат свои тегоби, благодарение на помошта на градоначалникот Станислав Благов, баба Калина има лична асистентка и таа е презадоволна.

  И покрај напредната возраст, старицата сè уште се храни и се грижи за својот личен тоалет, но и недостига шетање низ дворот затоа што нозете повеќе не ја поддржуваат и повеќе сака да лежи во кревет.

  Баба Калина ги испраќа гостите со зборовите: „Што се случи, се случи! Треба да се размислува однапред. Никој не може да го достигне мојот живот. Сакајте се, почитувајте се, затоа што нема втор живот“

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.