



Знаете дека циметот е еден од најкорисните зачини кои ги чуваме во кујнскиот шкаф. Тоа е дар од природата кој мора да научиме да го цениме со време. Освен по вкусот, циметот е познат и по своите лековити својства. Но, како да го вклучиме во нашето дневно мени без да мора да го менуваме вкусот на храната и пијалоците што ги консумираме?




Што се случува кога ќе додадеме цимет во кафето?
Само половина лажичка цимет може значително да го намали нивото на шеќер во крвта. Освен тоа, можеме да му кажеме збогум на лошиот холестерол и да живееме многу поисполнет начин на живот. Ова, се разбира, не е единственото корисно својство на кафеавиот зачин. Не само што е мирисна и дава шарм на секоја торта, туку и ја забавува брзината на преработка на храната, што го спречува наглото зголемување на шеќерот во крвта.
Ако секој ден додаваме една лажичка од зачинот во кафето, ќе му помогнеме на имунолошкиот систем да биде посилен. Зачинот позитивно влијае и на циркулацијата на крвта.




Кафето и циметот совршено се комбинираат. Нема ни да морате да го засладите пијалакот кој содржи кофеин, бидејќи оваа задача ќе ја преземе циметот. Доколку, сепак, сладоста не е доволна, можете да додадете малку мед. Ви предлагаме да се обидете да ги замените шеќерот и павлаката со половина лажичка цимет секој ден. Веднаш ќе ја почувствувате разликата.




Ќе можете да се ослободите од вишокот килограми со забрзување на метаболизмот на многу миризлив начин. Верувајте му на циметот, неговиот вкус и лековити својства. Во никој случај не го потценувајте овој зачин, бидејќи има што да имате корист од него. Пијте го кафето со половина лажичка од ароматичниот прав и уживајте во многу посреќен и поисполнет живот!



