Само се прашував што да правам со овогодинешниот обилен род на тиквички и мојот сосед ми го даде својот рецепт. Нема поголем летен деликатес од кисела тиквичка – уверете се сами!
Производи:
100 мл маслиново масло или рафинирано масло, 3 лажици. оцет, 2 лажички. мед, 2-3 чешниња лук, мелен црн пипер, свежи или суви зелени зачини. На секои 500 гр тиквички лежи околу 1,5 ч. сол
Подготовка:
Тиквичките добро измијте ги и излупете ги. Ако се млади, може да не се лупат. Се сече на тенки парчиња и се префрлаат во сад. Се посолуваат и се оставаат половина час. За тоа време се подготвува маринадата.
Лукот се дроби со преса и се меша со маслото, топлиот мед, оцетот, црниот пипер и ситно сечканите зелени зачини.
Погодни се босилек, тарагон, копар, магдонос. Можете да додадете една лажица доматна паста.
Измешајте ја маринадата. Одделената течност се истура од садот со тиквичките, а самите тиквички внимателно се цедат со рака.
Прелијте со маринадата и убаво измешајте. Чувајте до утрото, а за тоа време можете да мешате неколку пати. Тиквичките треба да се маринираат 13-18 часа. Остатоците од маринадата не мора да ги фрлите, додајте ги следниот пат.
Кисела тиквичка II варијанта
Овие кисели тиквички ги направив пред неколку години и ми се допаднаа.
Оваа година решив да направам неколку тегли од овие вкусни тиквички.
Можете да го пробате и вие, имаат вкус на кисели краставички.
Ако имате тиквички во дворот, можете да пробате и помлади тиквички за да ги наредите цели без да ги исечете.
Доколку немате сопствена градина, не е проблем да ги исечете тиквичките во големина што сакате и да ги наредите во теглите.
Така во зима ќе имате избор за вкусна салата.
Производи:
околу 2 кг. Тиквички
Ова е приближна количина, зависи од големината на теглите и од бројот што сакате да го готвите. Ќе ги наведам потребните состојки за една тегла од околу 500 гр, вие сами одлучете колку тегли сакате да направите*
Јас направив 5.
За секоја тегла ставете ги следните состојки:
3 бр. зрна црн пипер
1 бр. бибер
2 бр. ловоров лист
гранче копар
2 чешниња лук
1 парче кромид
1 лажица масло. шеќер
1 лажица масло. сол
40 мл оцетна
вода
Подготовка:
Тиквичките исчистете ги од стеблата и цветовите, па измијте ги.
На дното на теглите ставете го лукот, црниот пипер, ловоровиот лист, анасонот и пиперот.
Во теглата наредете ги тиквичките, врз нив ставете едно парче кромид и уште едно мало гранче копар.
Ставете ја солта, шеќерот, оцетот и наполнете ја теглата со вода.
Кога ќе ја направите саканата количина тегли, затворете ги.
Варете ги теглите околу 20 до 30 минути.
Кога ќе ги извадите теглите од водата, превртете ги наопаку и оставете ги да отстојат додека целосно не се изладат.
Добиените кисели тиквички се слични по вкус на кисели краставички, но многу поблаги. Идеални се за салата или прилог.
Лесно се прават и се уште еден асортиман на зимската колекција на добрите.