6 C
Skopje
сабота, мај 18, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  „Полумесечината“ на ноктот го открива многу за вашето здравје

  „Полумесечината“ на ноктот открива многу за вашето здравје Палецот обично има „полумесечина“ во основата, а малиот прст практично го нема. Тие главно се поврзани со циркулацијата на крвта и срцето.

  Постои уште еден факт – „полумесечината“ на палецот е забележливо поголема од сите други нокти. Обично, „полумесечината“ покрива од една петтина до една четвртина од површината на ноктот.

  Ноктите без „полумесечина“ се знак за наследна предиспозиција за висок крвен притисок или срцеви заболувања. Дури и ако недостасуваат другите прсти, палците секогаш го имаат. Ако не, проблемот со крвниот притисок е многу сериозен.

  Ако „полумесечината“ е поголема од вообичаеното, тоа е знак за низок крвен притисок и понекогаш се забележува кај спортистите.

  Ако „полумесечината“ ја нема кај сите нокти, тоа може да укажува на недостаток на витамин Б-12, нарушувања на циркулацијата или нестабилен крвен притисок, дисфункција на тироидната жлезда, невроза и евентуално зголемена чувствителност на болка.

  Ако „полумесечината“ на секој прст е многу голема, тоа може да означува проблем со некаква срцева слабост. Средните или малите „полумесечини“ покажуваат нормален крвен притисок и добар карактер.

  Доколку се со неправилна форма или различни по големина, покажуваат проблеми со жлездите, хипертензија или промени во расположението.

  Промената на бојата во основата на ноктите е ран знак за жолтица или откажување на црниот дроб. Ако „полумесечината“ во основата на ноктот е сина – тоа значи повреда на црниот дроб, црвена – знак на срцева слабост.

  Статијата не е лекарска препорака. Ако имате сериозен здравствен проблем, ве молиме консултирајте се со лекар.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.