Нашите познати оранжерии се минато. Веќе постои уште еден поефикасен метод кој заштедува многу топлина и влага.
Тоа се оранжериите што се прават 2-2,5 метри под земја – во ров. Овој метод се користи во Јужна Америка од пред 20 години. Како ви звучи целогодишното градинарство по цена од неколку стотини лева?
Подземна стаклена градина. Така, можете само да излезете и да соберете зелена салата, домати или други производи во секое време – без патување во самопослуга – и да знаете дека вашата храна е свежа. Луѓето го прават тоа во овие подземни градини.
Вака се создаваат?
Во основа, тоа е јама ископана во земјата во близина на вашата куќа. Најдобар стил е веројатно правоаголната форма на јама во форма на соба.
Полесно е да се стави покрив на таква структура. Се копаат неколку метри, па во нив се прават патеки и површини за поединечните култури.
Некои луѓе исто така ставаат во камин. Ова има две функции. Една од нив е дека ако некогаш треба да ја загреат својата стаклена градина, можат да согорат дрва во неа.
Но, друга употреба е летото кога станува навистина жешко – каминот делува како отвор за проветрување со тоа што го пушта топлиот воздух низ оџакот.
На врвот на стаклена градина, луѓето ставаат мала скала и врата за да влезат (или повеќе од една врата што исто така може да овозможи проток на воздух). Потоа прават едноставна покривна рамка и врз неа закачуваат проѕирни полиетиленски листови за да ја задржат светлината и топлината внатре.
Пластично (или друго) буре се поставува како резервоар за вода. Се спушта црево за да се наполни бурето. Друго црево излегува да ги напои посевите.