6 C
Skopje
сабота, март 2, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  БЕЗ ЦИГАРИ, СЕМАФОРИ И КРИМИНАЛ Ова е единствената земја во светот која има МИНИСТЕРСТВО ЗА СРЕЌА

  Кралството Бутан е будистичка монархија која се смета за една од најсреќните земји во светот. Зборуваме за земја во која само кралот има презиме, каде што сите го слават својот роденден во ист ден и каде мерилото за општествениот напредок не е бруто-домашниот производ, туку бруто националната среќа.

  Бутанците се една од најмладите нации во светот. Речиси една третина од населението е на возраст под 14 години, а просечната возраст во земјата е нешто под 23 години.

  Кралството Бутан е земја без излез на море лоцирана високо на Хималаите, помеѓу Кина и Индија. Бутанците ја нарекуваат својата земја Друк Јул, што во превод значи „Земја на змејот на громот“, што е претставено и на знамето на Бутан.

  Некои истражувачи го сметаат Бутан како инспирација за Шангри Ла, митска земја на среќни луѓе сместена високо на Хималаите. Доколку сеуште не сте го сретнале Бутан, по неколку детали ќе се заљубите во оваа земја.
  Бутан е единствената земја во светот која во својот устав има клаузула која обврзува дека во секое време шумската покривка е најмалку 70 отсто од вкупната територија. Моментално се на 80 проценти.

  Бутанците не слават родендени како нас, ниту пак се сеќаваат на датумот на раѓање. Во моментот кога ќе дојде Новата година, секој жител на земјата станува една година постар.

  Главен град на Бутан е Тимфу, град со околу 10.000 жители. Тој е единствениот главен град во светот, покрај Пјонгјанг, кој нема семафори , а сообраќајот го регулираат полицајци кои се стационирани во куќи богато украсени во традиционален стил.

  Во Тимфу има и кралска палата каде што царува кралот на Бутан, по потекло од семејството Вангчук. Сегашниот крал е Џигме Кесар Вангчук, еден од најмладите монарси во светот. Кога бил млад принц, го посетил тајландскиот крал во Бангкок. Откако се вратил дома, сфатил дека посетеноста на туристите во Бутан скокнала за 10.000 отсто, а посетителите биле главно млади Тајланѓанки заљубени во принцот.

  Освен што е крал на земјата, тој е и единствениот човек во Бутан кој има презиме. Ова е обратно од практиката во Јапонија, каде што царското семејство е единственото без презиме.
  Бутан е познат по своите будистички манастири. Едно од нив е Тигарското гнездо кое послужи како инспирација за филмот на Брус Ли „Во змејското гнездо“.
  Интересен е фактот дека ова е единствената земја во светот каде што е забранета продажбата на тутун.

  Една од најмладите популации во светот. Бутанците се една од најмладите нации во светот. Речиси една третина од населението е на возраст под 14 години, а просечната возраст во земјата е нешто под 23 години.
  Традицијата е една од работите за која многу се грижи во оваа земја. Еден таков обичај налага дека е задолжително да се одбие храната ако ви се понуди и да се каже „мешу мешу“, а потоа да се покрие устата со рацете.

  Секој што ќе го убие кранот со црн врат, кој исто така е загрозена птица за бутанскиот свет, се соочува со доживотен затвор. Всушност, ова ќе му се случи на секој што ќе убие кое било заштитено животно.
  Инцестот не е невообичаен во оваа земја и често се случува брат и сестра да се венчаат за да ја зачуваат чистотата на крвта. Бракот меѓу роднините е уште почест.

  Како што е познато, сите земји во светот го мерат својот напредок според бруто националниот приход, а Бутан го воведе концептот на бруто национална среќа. Бутанците се сметаат себеси за најсреќните луѓе на планетата.

  Сите Бутанци се обврзани со закон да носат традиционална облека од 14 век. Западните бутици не постојат во Бутан.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.