6 C
Skopje
сабота, мај 25, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  8 симптоми на менингитис кои секој родител треба да ги знае:

  Менингитисот е болест поврзана со воспаление на слузницата на мозокот и ‘рбетниот мозок. Потеклото на оваа болест може да биде различно, но симптомите обично се слични. Се верува дека децата се најмногу подложни на оваа болест.

  Затоа, важно е родителите да знаат како да препознаат менингитис и кои симптоми прво да ги бараат.

  Ненадејна треска
  Еден од знаците на менингитис е ненадејна треска. Детето почнува да трепери и се жали дека цело време му е ладно. Температурата на пациентот брзо се зголемува и може да биде тешко да се намали. Меѓутоа, бидејќи овој симптом е знак на многу болести, неопходно е да се обрне внимание на другите карактеристики на состојбата на детето.

  Силна главоболка
  Главоболката предизвикана од менингитис често не само што е силна, туку е речиси неподнослива. Во овој случај, болката често стигнува до вратот, но поради фактот што главата на пациентот практично е „искината“ од болка, тој може да не обрнува внимание на тоа.

  Заматен вид
  Лицето со менингитис не може да се концентрира, па сликата во очите е постојано заматена.

  Абдоминална болка, гадење и повраќање
  Лицето со менингитис го губи апетитот. Ова делумно се должи на постојаното гадење, кое може да биде придружено со абдоминална болка и повраќање.

  Чувствителност на светлина
  Друг знак за менингитис е нетолеранцијата на силна светлина, што може да доведе до кинење на очите на детето и влошување на мачнините и главоболките.

  Вкочанет врат
  Детето со менингитис често лежи во посебна положба: настрана, со држена глава и свиткани нозе. Често не успева да го исправи вратот.

  Неможност за истегнување на нозете
  Дури и ако детето успее да ја наведне главата кон градите, неговите нозе веднаш се наведнуваат над колената и не можат да се свиткаат. Овој феномен се нарекува синдром на горен Бруџински.

  Постојани осип на кожата
  Осип на кожата се можни и со менингитис. Едноставен експеримент може да помогне да се разликуваат од осип кој не е поврзан со менингитис. Земете проѕирно стакло, ставете го на осип и притиснете за да ја избледи кожата под стаклото. Ако и осипот стане блед, нема менингитис. Ако осипот не ја изгубил својата боја, треба да одите на лекар.

  Што да се прави?

  владетел

  Менингитисот е опасна болест, затоа треба веднаш да повикате брза помош доколку ги забележите неговите симптоми. Пред доаѓањето на лекарите потребно е да се обезбеди мир, тишина и затемнување на осветлувањето во просторијата. Неопходно е да се наведат сите забележани симптоми на лекарот што посетува. Не се препорачува да се воздржите од хоспитализација доколку постои сомневање за менингитис, бидејќи може ефективно да се лекува само во стационарни услови.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.