6 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  59-годишниот таксист Иван Стојчев: Од 2009 година не сум помирисал храна и не сум се хранел со неа

  Дали е можно да престанете да јадете засекогаш? Не ни сонуваме за тоа. Знаеме што се случува со луѓето со анорексија. Сепак се појавија таканаречените соларни луѓе кои буквално не скандализираа. Затоа што тврдат дека енергијата ја добиваат само од сончевата светлина. Двајца од нив дури ја посетиле соседна Бугарија – Индијката Хира Манек, која не јадела 11 години и австралискиот писател Јасмухин, кој се сонча од 1993 година.

  Медиумите пронајдоа и бугарски соларен следбеник – 59-годишниот таксист Иван Стојчев, кој одбил да јаде на 15 јули 2009 година. Дали е време да веруваме дека можеме да јадеме без јадење? Статистиките за бројот на соларни луѓе во светот се контрадикторни – 8000, 10.000, 20.000, но едно е јасно – тие се малку, но ги има. Некои ја осудуваат нивната практика како крајно опасна.

  Тие зборуваат за случаи во кои нивните следбеници умреле од глад и исцрпеност. Има и други, како што е Маури Пресман од Филаделфија, кој верува дека ова ново искуство ќе не претвори во нова трка, духовно и физички посовршена.

  Можеби ќе поминат илјадници години, но луѓето ќе јадат многу малку и ова ќе биде голем успех“, вели духовниот учител Петер Деунов. Според него времето кога масовно ќе почнеме да не јадеме ќе биде после 2100. Па, додека не дојде, не е лошо да се обидеме да научиме за толерантноста кон сончевата светлина. Можеби ова навистина ќе биде иднината на нашите потомци.

  Ги прашувате сите што се качуваат во вашето такси зошто јадете. Што ти одговараат?

  Повеќето велат дека не знаат. Дури се прашуваат зошто им го поставувам ова прашање. Тогаш почнуваат да мислат дека јадењето ни дава енергија и затоа треба да јадеме. Сепак, има и други енергии кои се далеку подобри. На пример, сонцето. А ние бараме нешто споредно од растенија од загадени почви и од непознати животни.

  Меѓутоа, во природата, освен нас, јадат и животните.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.