Некои луѓе чашата речиси секогаш ја гледаат како полупразна или како што би рекле психолозите се песимистички настроени, но животот има да понуди многу повеќе одошто само полупразна чаша, неисполнети соништа и негативни мисли.

1. Се фокусирате на промени

Можеби мислите дека сте неуспешни, бидејќи не сте успеале да ги исполните вашите цели, но дали се обидувате да го промените тоа? Ако имате позитивен одговор тогаш сте на прав пат. Промените се прв чекор кој ве водат до поисполнет живот и оптимизам.


2. Не ви е грижа што мислат 
другите

Ако не сте во потрага по одобрување од луѓето околу вас и социјалните норми ништо не ви значат, голема е веројатноста дека сте на вистински пат кон живеење на исполнет живот. Тоа не значи дека целосно треба да ги отфрлите туѓите мислења, но важно е пред се да го почитувате и вреднувате сопственото мислење.


3. Не се плашите од неуспех

Ако ги прифаќате вашите неуспеси и се обидувате нешто да научите од нив тоа значи дека полесно се соочувате со животните потешкотии.


4. Имате позитивен став за работите

Ако работите ги гледате со позитивен став, тогаш и зборот „Не“ има сосема поинакво значење. Овој збор значи само дека треба да се насочите кон друг правец во животот и да откриете нови можности, а не одбивање.


5. Ги цените малите работи во животот

Повеќето од луѓето живеат брз живот без да посветуваат големо влијание на малите, но важни нешта во животот. Ако седнете и уживате во вашето утринско кафе или вечерната прошетка во парк, голема е веројатноста дека знаете како да уживате и општо во животот. Среќата е во малите нешта.