6 C
Skopje
сабота, мај 18, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  ѝ се јави св. Никола и ја спаси старицата од пеколните маки

  Ова се случи во 1991 година. Во домот на Тамара, жена во своите седумдесетти, работите воопшто не биле добри. Таа им чита на своите деца; Синот постојано и викал, снаата не помагала со ништо…

  Дури и нејзините внуци ја нарекуваа смешни имиња и ја исмејуваа. Чувствуваше дека никому не му треба и нема каде да оди. Нејзините први мисли беа ужасни и таа целосно очајуваше. Ѓаволот всадил лоши мисли во жената и таа отишла во блиското езеро, решена да се збогува со овој живот.

  Таа седна на клупа и почна да липа. Еден старец седна до неа. Однадвор беше многу убав, со сива брада, љубезно лице. Без да ја праша, тој ѝ рече сосема строго:

  – Ќе се удавиш? Дали го измисливте тоа? Знаеш ли колку е страшно таму? Тоа е илјада пати потешко од вашиот сегашен живот!

  Завладеа целосна тишина. Старицата молчеше и едвај липаше… Старецот ја погледна со очи полни љубов. И додаде:
  – Зошто не се молите? Не одиш ни во црква!

  Старицата се изненадила што знаел за тоа. Потоа низ солзи рече:
  – Никој не ме научи да се молам… И никогаш не разбрав зошто морав да одам во црква & Никој никогаш не ми кажа за тоа…
  – И велиш дека веројатно немаш гревови?

  – И какви гревови можам да имам? Никогаш не сум направил ништо погрешно…
  И тука старецот почна да набројува се што направила од нејзината младост до денес.

  Очигледно, помисли таа, ова е необичен старец, нешто чудно се случува. Таа беше згрозена. Таа само го праша:
  – И како да се молам?
  Старецот одговорил:
  – Дојдете овде за една недела и ќе ги имате сите молитви! Сега оди во црква!

  Старицата праша:
  – Како се викаш?
  Одговорот не беше помалку изненадувачки:
  – Ме вика Никола…

  Во тој момент, старицата си ги избриша солзите со марамче и само сакаше да го праша што значи „ме викаат Никола“ кога погледна наоколу и не виде никој. Се чинеше дека старецот испарил во воздух…

  Потоа старицата отиде во храмот. Палела свеќи, ги прашувала жените како да се крстат и кому да ги каже своите гревови. Што се случило помеѓу тој ден и следната недела, за жал, не е познато.

  По една недела таа сепак реши да дојде на истото место на барање на старецот. Пристигнувајќи до езерото, видела жена на клупа. Таа седна до неа и почна да зборува.

  Жената се викаше Екатерина, таа беше православна и знаеше многу за верата. Тие разговараа долго време и одеднаш Тамара се пожали на својот живот, а Катја рече дека треба да се молиме на Бога и сè ќе успее со негова помош. Во чантата на Катја беше нејзиниот личен молитвеник, кој реши да и го подари на старицата.

  Старицата се зачуди и рече:
  – дали си ангел Како може да се случи ова? Како знаеш дека ми требаат молитви?

  И потоа раскажа сè што и се случило една недела порано.
  Екатерина, се разбира, сфати дека тоа е Божја Промисла, бидејќи никогаш не носеше молитвеник со себе, но наутро поради некоја причина го стави во торбата.

  Тамара и беше многу благодарна. Тие разговараа долго време. Па дури и во иднина тие заедно го посетија храмот.
  И откако стигна дома и го отвори молитвеникот, во него најде белег со ликот на истиот старец. Тој беше Свети Николај Чудотворец.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.