6 C
Skopje
сабота, мај 18, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Што треба да знаете за акните

  Акне е најчесто заболување на кожата кое ги зафаќа 85% од адолесцентите. Акните не влијаат директно на здравствената состојба на пациентот, но можат поради незадоволството од сопствениот изглед индиректно да доведат до губење на самодоверба, повлекување во себе, дури и до депресија. Затоа нарвреме треба да се превземат соодвети мерки за лекување.

  Која е причината за појава на акни?
  Делуваат повеќе причинители едновремено за појава на акни. Некои од нив се следниве :
  – Гените кои ги наследуваме играат најголема улога дали една особа ќе развие акни или не;
  – Во период на пубертетот се поврзуваат со сеште нерегулираната хормонална активност;
  – Зачепување на изводните канали на лојните жлезди ;
  – Зголемено размножување на бактериите (Propionibacterium acnes) нормално присутни во кожата што доведува до формирање на гнојната бубулица.

  Каде се локализирани акните?
  Акните се локализирани на кожата на лицето, грбот и градите . Може да се појават во еден од следниве облици :
  – Комедони (митисери) или познати како црнки или белки;
  – Папули (воспалени црвеникави мозолчиња);
  – Пустули (гнојаници) исполнети се со гној;
  – Tешки облици на акни – односно чворести промени кои оставаат големи и длабоки лузни

  Лекување на акни
  Лекувањето на акните мора да биде спроведено на време, индивидуално прилагодено и спроведено од стручно лице.
  – Лечењето може да биде локално (лекови кои се мачкаат на кожата во облик на гелови и креми) и системски (во облик на таблета и капсули). Кај сите облици на акни секогаш е добредојденa употребата на медицинска козметичка линија препорачана од дерматолог .
  – Постојат современи технологии и процедури кои го подобруваат и убрзуваат лекувањето на акните, а се користат во ординација д-р Анчевски . Некои од најефектните третмани за акне кои се безбедни и приспособени за секоја возраст се: кристалниот пилинг или микродермоабразија, хемиски пилинг , радиобранови и ласерски третмани. Овие третмани го чистат лицето од постоечките митесери и акни, од површинскиот слој на маст и мртви клетки, ги отвораат порите и се одложува можноста за создавање нови акни и лузни од акни.

  Совет
  Акните може да траат повеќе години и единствените што се стручни да ја водат оваа проблематика се само лекарите дерматолози.
  – Не ги притискајте самите мозолчиња бидејќи може да настане ширење на инфекцијата во длабочината на кожата. Следете ги советите на Вашиот дерматолог.
  Правилна нега и навремена терапија е сигурно решение да не се јават несакани последици како што се лузни од акни кои ќе треба подоцна дополнително да се лекуваат.

  Д-р Анета Кокалеска Петрушевска
  специласит – дерматовенеролог
  Oрдинација д-р Анчевски

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.