Кога вежбате без заштитен фактор

Повеќето од нас избегнуваат да коритат каква било крема кога вежбаат за да избегнат претерано потење, но… Само половина час трчање или вежбање на отворено е доволно да ве фати сончаница, односно вашата кожа да биде изложена на силни сончеви зраци кои и тоа како влијаат на изгледот на кожата. Брчките, старечките пеги, сите промени на кожата се резултат на изложување на УВ зраци. Особено денес кога сонцето силно пржи за разлика од претходните години. Затоа следниот пат обидете се да не излегувате без заштитен слој од крема со фактор минимум 30 или облечете нешто што ќе ви го покрие телото!

Кога консумирате алкохол

Алкохолот не предизвикува само мамурлок, туку влијае и на хидратација на телото и лоша апсорпција на витамините, особено витамин А, што есенцијален за работата на колагенот и еластинот. Овој битен протеин ја одржува отпорноста на кожата и нејзината елстичност.

Кога јадете премногу блага храна

Сакате многу сокови, чоколади и други слатки? Можеби е време таа страст да ја оставите малку на страна. Високото ниво на шеќер во крвта го намалува колагенот во вашата кожа и поттикнува појава на брчки и ја прави вашатакожа сува.

Кога не носите очила за сонце

Очилата за сонце се ангел чувар на вашите очи бидејќи кожата околу очите е најтенка и најчувствителна. Одберете очила со заштита од УВ зраци. Потребна ви е дополнителна мотивација?

Кога слушате гласна музика

Денес, се повеќе луѓе слушаат гласна музика на слушалки, несвесни дека таа гласна музика ги иритира тенките влакна во увотот кои потоа ги иритираат нервите во мозокот. Ова доведува до постепено слабеење на слухот.

Кога долго гледте во компјутер

Денес ретко шт може да се заврши а притоа да не вклучува седење на компјутер. Тоа е и наша работа. Сепак, водете сметка кога седите долго на компјутер то д биде во осветлена просторија и зумирајте ги страниците, немојте да давате напор при гледањето во мониторот, бидејќи оа предизвикува подочници, брчки и главоболка.. Исто така правете пауза и ибегнувајте да седите по неколку часа пред компјутер.

Кога претерано го чистите лицето

Есенцијаната нега на кожата бара секојдневно да ја вадите шминката и да го миете своето лице, плус користење на дневна крема која ја хидрира вашата кожа. И тука точка. Одберете еден тоник за длабинско чистење на кожата и тоа ви е доволно. Никакви деноноќни пилинзи, масла и сл. Кожата сама по себе функционира како природен заштитен фактор од надворешните фактори.