6 C
Skopje
понеделник, декември 4, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Чудо: лик на Исус Христос се појави на слика на преподобна Стоина, баба Ванѓа кажала за неа дека е 3 пати по-моќна

  Портретот на преподобната Стоина е завршен, откако уметникот Иво Дунчев неколку пати го започнуваше од нула. Креаторот одлучува дека сликата е конечно подготвена, ставајќи ги завршните допири.
  Но, вистината излегува дека е поинаква. Платното си зема свој живот откако Дунчев веќе ги одложи боите и четките.

  На задната страна на делото, на која е претставена неканонизираната светица Стоина Преподобна, се појавува слика која неверојатно потсетува на ликот на Исус Христос.

  На социјалните мрежи се објавуваат фотографии од сликата на Дунчев од двете страни и следат бројни коментари. Луѓето од целиот Балкан со возбуда споделуваат дека сликата на Спасителот мистериозно се појавила на задниот дел од платното.

  Близок пријател на Иво Дунчев е познатиот писател и јавна личност Румен Леонидов, а токму тој беше меѓу првите поканети да го види портретот на Стоина.

  Имав слушнато за такви чуда, сега едно од нив стоеше пред моите очи“, изјави Леонидов за Бугарија денес. – Молчев за момент, два и успеав само три пати да се прекрстам, гледајќи го ликот на Спасителот Исус Христос на задната страна на сликата.
  Сликата од задната страна на платното потсетува на Исус Христос.

  Не знам што направив за да заслужам такво блаженство на дух што го доживеав. Но, знам зошто мојот прекрасен пријател Иво го доби овој знак. Не треба да сте религиозни за да бидете воодушевени од она што го гледате. Без разлика дали си велиш, дали има Бог или нема, живееш како да постои.

  Румен Леонидов е меѓу истражувачите на животот и чудата на преподобната Стоина, кои го прават тоа денес црквата Свети Ѓорѓи во Златолист, каде што живеел и бил погребан светителот, повторно да биде откриена и посетена од илјадници мирјани.

  „Со години сум опседнат со стоицизмот и нечовечката духовна моќ на пречесниот“, вели Леонидов. – Покрај оваа морална опсесија, ги заразив и речиси сите мои пријатели. Меѓу нив е и уметникот Иво Дунчев, кој без да западне во мистеријата на боговите е сроден дух.

  Кога ми ги покажа своите најнови слики, во кои заедно со Стоина блескаа и други светци, бев многу пријатно изненаден. Но, по мојата серија извици, завладеа мртва тишина. Иво сврте еден од трите портрети на пречесниот и јас ја проголтав граматиката.“

  Креаторот признава дека воопшто не очекувал дека неговата работа ќе има таков ефект. „Кога ја видов сликата од задната страна на портретот на преподобната Стоина, бев многу збунет – признава Дунчев. – Оваа слика почнав да ја работам со чувство на вознемиреност.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.