6 C
Skopje
сабота, април 20, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Човек надмудрил банка на неверојатен начин! Банката откачи дека некој ги зeзнал по нивен начин

  Не се малку оние кои се незадоволни од фактот што банките ги мамат со клаузули напишани со ситни букви.

  Сепак, еден Русин успеа да „удри“ банка со неверојатен трик! Дмитриј Агарков бил незадоволен од условите на неговата кредитна картичка, па решил да игра гаден трик на најголемата онлајн банка во Русија, Tinkoff Credit Systems.

  Зајадливиот Дмитриј целосно го смени ситниот печат на документот.

  Тој ги напишал своите услови, а потоа го испратил договорот до банката. Вработените ги игнорираа ситните букви и го потпишаа договорот со што се согласија на 0% камата и неограничен кредитен лимит без апсолутно никакви надоместоци.

  Дополнително, тој истакна дека банката е должна да плати високи казни доколку одлучи да го промени или раскине договорот.

  За да биде целосно безбеден, ја додаде реченицата „клиентот нема да биде одговорен да плати какви било трошоци или казни наметнати од банката“. Тој изрече сопствена казна од 3 милиони рубљи (70.000 евра) за секоја еднострана промена на банката на условите, како и дополнителна казна од 6 милиони рубљи доколку банката одлучи да му го раскине договорот.

  Како надополнување, Агарков отвори своја сопствена веб-страница ( tcsbank.at.ua ), регистрирана во Украина, каде што ги објави овие одредби и услови и ја внесе оваа нова Интернет адреса во договорот, а не вистинската адреса на банката ( tcsbank. ru).

  Агарков за весникот „Комерсант“ објаснува дека не ни помислил дека банката може да го одобри договорот.

  Меѓутоа, кога тоа се случи и тој ја доби својата нова картичка, Агарков почна да ја користи картичката сосема совесно. Според неговиот адвокат Дмитриј Михалевич, „да побарал, условите ќе му дозволувале да купи мал остров во Малезија, а сега банката ќе биде принудена да му плати“.

  Агарков сепак не ја злоупотребил картичката, туку едноставно одбил да плати неколку акумулирани казни. Неговата банка му го раскинала договорот и го тужела за 45.000 рубљи (1.000 евра), но судот пресудил во корист на Агарков и пресудил дека договорот е сосема легален. Судот му прости казни, но сепак го натера да ги плати долговите кон банката, еднакви на 19.000 рубљи (450 евра).

  Меѓутоа, Агарков тврди дека ако договорот е легален, тогаш – според неговите услови, банката му должи вкупно 24.000.000 рубљи, или повеќе од половина милион евра.

  Сопственикот на банката, бизнисменот Олег Тинков, тврдеше дека неговата банка нема фини букви во договорот, ја опиша кражбата како „грев“ и рече дека верува дека Агарков треба да биде затворен за измама. Сепак, адвокатот на Агарков, Дмитриј Михалевич, рече дека банката го потпишала документот без да ги прочита условите.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.