Сигурно секоја домаќинка ќе си рече – што е полесно од пита? Ред кори, ред фил и толку! Но, излегува дека правењето вкусна и сочна баничка не е толку едноставна задача.
Обично, секоја баница вклучува јајца, сирење, кори и јогурт. Сепак, излегува дека едноставната замена на еден од производите ја подигнува питата на ново ниво на вкус. Ако не ми верувате, пробајте го овој лесен рецепт за пита со свежо млеко – после тоа нема да погледнете назад!
Пита со свежо млеко Цел живот правам пити/баници, но научив и нешто: киселото заменете го со свежо и никогаш нема да погледнете друг! 1
Производи:
1 пакување тенки кори за пита (500 гр.), 6 јајца, 300 гр сирење, 1 лажиче шеќер, 500 мл свежо млеко, 80 мл масло
50 гр кравјо путер
Начин на подготовка:
Покрај тоа што киселото млеко ќе ја замениме со свежо млеко, денес ќе ви предложиме и да ја распоредите питата малку поинаку од стандардниот слој кора-слој фил.
3 од јајцата се матат убаво со 100 мл свежо млеко. Добро намачкајте ја тавата со масло, вклучувајќи ги и неговите страни.На секоја кора премачкајте го издробеното сирење, посипете со неколку капки масло и малку од изматеното јајце (околу 1 лажица).
После тоа, вака подготвената кора се збрчка во форма на хармоника (со ширина од околу 4 см) и се сече во плехот однадвор кон внатре. На овој начин продолжуваме со сите кори додека не завршат и корите и филот.
Останатите 3 јајца изматете ги со свежото млеко и шеќерот. Смесата прелијте ја врз подготвеното пециво, исечете го путерот на ситни парчиња и посипете го одозгора.
Печете во рерна до златно кафеава боја – во зависност од рерната, тоа трае приближно 50 минути на 190-200 степени).
Доколку сакаме да нема тврда кора, туку добро да омекне, откако ќе ја испечеме, ја завиткуваме со крпа.