6 C
Skopje
понеделник, јуни 24, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Цвет од Светиот гроб прави чуда во ова село: Едно од трите населени места во целиот свет

  Босилек од Светиот гроб – прекрасен дар кој расте во селото Ерусалим и ги лекува мештаните.Таа е една од трите населби во целиот свет, имењаци на светиот град Ерусалим. Освен Бугарија, другите два града се Нов Ерусалим во САД и Русија.

  Скриен е во прегратките на планината Сакар, но сигурно никој не би го поминал на патот, бидејќи и од далеку огромен метален крст од 6 метри го означува влезот во селото Ерусалим.

  Крстот е подигнат во 2000 година во чест на тркалезната годишнина од раѓањето на Исус Христос – по идеја на тогашниот заменик на градоначалникот Димо Желјазков.

  Мајстор за правење на крстот е Кнчо Желјазков – правнук на Хаџи Митјо – еден од поранешните водачи на селото, кој го посетил Светиот гроб.

  Што симболизира?

  Крстот ја симболизира духовната поврзаност на селото Ерусалим со светиот град Ерусалим и го изразува стремежот на нашите жители за духовно воздигнување. Симбол на љубов и наклонетост меѓу луѓето и народите. Овој крст го освети митрополитот Старозагорски Галакјон.

  Верата во босилек

  Верата е најсветото нешто овде. „Еве рајска земја“, велат мештаните. Ерусалимците сè уште го чуваат како света реликвија цветот што Хаџи Митјо го донесе од Светиот гроб пред еден век. Сега се чува во домот на неговиот правнук. Мештаните го нарекуваат цветот босилек на Светиот гроб и веруваат во неговите лековити моќи. Нивната вера е толку силна што го вадат растението и го ставаат до главата на некој што умира за да му дадат сила.

  На таванот на локалната црква има икона донирана од палестинската амбасада. Распетие со миро, темјан, света вода и земја од Светиот гроб вградени во него. На секој празник, локалното население отвора и црвено кадифено ковче за да го извадат крстот, Тајната вечера и Витлеемската ѕвезда, направени од бисер, кои им беа дадени во име на палестинскиот народ.

  Подарокот е донесен поради трајните врски и пријателство воспоставено со локалните жители како благодарност за нивното прифаќање на името на светиот град. Поради ова пријателство, единствената асфалтирана улица во селото се вика „Палестина“, а на неа е изградена чешма со палестински донации.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.