Девета година по ред, Хонг Конг е на врвот на листата на најпосетени градови на планетата. Ова го покажуваат резултатите на истражувањето „Топ 100 дестинации во 2017 година“. Истражувачот на пазарот Еуромонитор интернешенел предвидува дека бројот на посетители во Азија од 26 милиони ќе се зголеми на 44 милиони до 2025 година.

На второ место, со импресивни 21,25 милиони посетители во 2016 година и годишен раст од близу до 10% е Бангкок. На третото место на ранг листата падна Лондон, со 19,2 милиони посетители во 2016 година, а во 2017 година се очекува блад пораст на 19,8 милиони туристи.
Рангирањето се базира на истражување на Euromonitor International во 100 земји и се базира на бројот на посетители кои поминале повеќе од 24 часа во градот.

„Азиските градови доминираат во Топ 100 дестинациите на градот, со 41 града во 2017 година, а бројката веројатно ќе се искачи на 47 до 2025 година”, изјави Вутер Гертс, аналитичар во Еуромонитор и главен автор на извештајот.

Кина останува високо рангирана на листата , благодарение на стратешката позиција на Хонг Конг. Тој забележа пад на растот во 2017 година, бидејќи односите со Кина станаа затегнати, но Еуромонитор предвидува дека ова ќе биде краткотрајно.
Сеул, пак, забележа пад од речиси 15 отсто во 2017 година – со очекувани 7.66 милиони посетители – што според Еуромонитор е резултат на тензиите меѓу Јужна Кореја и Кина.

Важноста на европските градови како туристички дестинации е во пораст последниве години. Минатата година се регистрирани вкупно 1,2 милијарди патувања. Повеќе од половина од сите меѓународни посетители кои доаѓаат во Велика Британија го посетуваат Лондон, додека вториот најпознат град во Велика Британија – Единбург – привлекува за 10 отсто помалку туристи од Лондон.

Врз посетата на европските градови силно влијание имаа појавата на тероризмот, при што Брисел, Париз, Ница и Истанбул ги почувствувата и првите ефекти од тоа.
Ираклион, главниот град на грчкиот остров Крит, е најголемиот европски победник во 2017 година, регистрирајќи раст од 11,2% и поместување за три места на ланг листата – и позиционирање на 66. место.

Во Дубаи се очекува раст од 7,7 отсто и 16 милиони посетители годинава, а во Мека – раст од 9,8 отсто и 8,7 милиони се очекува, со што тие се најголемите победници во 2017 година во овој регион.

Јоханесбург е единствениот субсахарски африкански град кој се најде во првите 100, но Еуромонитор ги пофали африканските напори за отворање на границите во време кога другите земји ги затвораат.

Африканскиот пасош, лансиран во јули 2016 година, им овозможува на имателите да патуваат без визи за сите 53 земји-членки.