6 C
Skopje
петок, декември 8, 2023
More

    ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

    Трик со кој посното лепче за Бадник ќе го направите вкусно и меко како памук

    Апсолутно сме сигурни дека рецептот што ќе го споделиме со вас ќе најде место во тефтерчето на секоја домаќинка. Крајниот резултат е неверојатен. Питата не само што е посна, вкусна, туку и успева да го наполни целиот плех. Постои една мала тајна што го прави уникатен. Брзаме да го споделиме со вас, бидејќи знаеме дека секоја домаќинка е исклучително возбудена за претстојните празници и сака јадењата на трпезата да бидат повкусни од било кога. Како да направите совршена бадникова посна леба?

    Кои производи треба да ги подготвите: • 2,5 лажички брашно; • 1 лажица масло. шеќер; 1 лажиче. сода бикарбона; • 1 лажиче. сол; • 1 и 1/3 лажичка газирана вода; • Мешавина од семиња за посипување или додавање во тестото.

    Начин на подготовка: Претпоставуваме дека веќе сте погодиле која е таа мала тајна што го претвора обичниот леб со газиран сок во мек, мек и се топи во устата. Да, тоа е газирана вода. Без оваа состојка, не можеме да очекуваме слични резултати од нашето ремек дело.

    Првото нешто што треба да направите при готвењето на лебот е да го просеете брашното. Ако имате повеќе време, можете да го направите ова двапати. На крајот, резултатот ќе биде уште помек.

    Во брашното додадете ја солта и сода бикарбоната. Чувајте мала количина брашно настрана. Ако сте решиле да користите семки во лебот, додајте ги во овој момент. Измешајте ги сите состојки и брзо додадете го шеќерот.

    Повторно промешајте и истурете ја газираната вода. Почнете да месите. Ако на лебот му треба повеќе брашно, искористете го тоа што сте го одвоиле порано. Тестото не треба да биде тврдо, но не треба да се лепи за раце додека го месите.

    Време е лебот да го преместите во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Не заборавајте да направите сечење со нож во форма на крст. Посипете со малку брашно и печете во загреана рерна на 220 степени. Печете 10 минути и потоа сменете ја температурата на 180.

    Кога лебот ќе добие златна кора, време е да го извадите од рерна и да го послужите на масата. Пробајте го овој рецепт и сигурни сме дека ќе го шармирате целото ваше семејство седејќи околу масата!

    Latest Posts

    АКТУЕЛНО

    Stay in touch

    To be updated with all the latest news, offers and special announcements.