Човечкиот организам е уникатен систем, во него истовремено се случуваат многу процеси кои фунционираат толку перфектно како еден совршен механизам.

Па така, како и секој систем кога нешто не во ред, нашиот организам покажува знаци дека треба да му обратите внимание, за да се погрижите за проблемот уште на самиот почеток пред истиот да стане сериозен.

Затоа обратете сериозно внимание веднаш кога ќе почувстувате еден од следниве симптоми:

Сува кожа на лицето – Тоа е знак дека имате недостаток на витаминот Е. За да компензирате потребното количевство на овој витамин, вклучете во вашата исхрана јадки плодови, риба и рибни масла.Чуплива коса и нокти – Тоа е знак дека имате недостаток на витаминот Б и кациум. Внесете ги овие важни состојки преку конзумирање на полнозрнести храни, бобови растенија, компир и млеко.

Зголемен апетит за сол – Потребата за поголема конзумација на сол е знак дека постои инфекција или воспаление, особено во пределот на урогениталниот систем.Зголемен апетит за слатко – Има веројатност да сте достигнале до ниво на нервно истоштување на организмот и е потребно брзо надополнување на резервите со енергија преку примање на глукоза. Во таков случај најдобро е да зголемите конзумацијата на пчелен мед или темно чоколадо за да избегнете дополнително проблеми кои се создаваат от прекуумерена конзумација на благо.

Крварење на непцата – Во телото имате недостаток од витаминот Ц. Тој витамин можете да го конзумирате преку конзумација на кромид и лук, овошје и зеленчуци. Истото така, се препорачува и конзумација на чај од шипка.Неспокоен сон, надразнетост, спазми во нозете – Оваа се знаци дека имате недостиг на магнезиyм и калциум. За да ги наполните резервите препорачуваме конзумација на зелени лисни зеленчуци како спанаќ и зелка.

Сува кожа на лактите – тоа е знак дека на телото му недостатсуваат витамините А и Ц. Овие витамини можете да ги најдете во овошјето и зеленчуците со жолтеникави нијанси: портокали, кајсии, тиква, моркови.Апетит за сурова храна– Тое може да посочи на гастритис или проблеми со црниот дроб. Храната во необработен вид помага за смирување на спазмите и ја смирува работата на желудникот.

Желба да се храните со кисело – Оваа желба се појавата кога организмот има потреба од стимулација на црниот дроб или жолчката. Па така, вашиот организам ќе се чувстува подобро ако во вашата исхрана вклучите производи како лимони и црвена боровинка.