Татко на две деца останал парализиран откако консумирал храна. Дејвид Милер (43) нарачал јадење од индиски ресторан.




Вечерата вклучуваше пилешко кари, кое од непознати причини предизвика чудни симптоми.




Дејвид станува парализиран во екстремитетите и ја развива автоимуната болест Guillain-Barre. Дејството се случува пред неколку години во Лондон. Потоа поминал месеци со отежнато дишење, стомачни заболувања, оштетен вид и неможност да оди.




„Беше прилично страшно. Дефинитивно не се вративме повторно во тој ресторан“, рече тој.
„Тоа се случи одеднаш, од вкочанетост и иглички во рацете и нозете до тоа што сум во инвалидска количка.




Некои луѓе умираат од овој синдром. „Замислете дека го гледате вашето тело и се обидувате да го натерате да се движи, но не е“, објасни Милер.
Дејвид беше искусен велосипедист во одлична форма и со совршено здравје пред да ја проба сомнителната храна.




Сега се опоравува, па дури и се подготвува да трча маратон.




Кога Дејвид беше отпуштен од болница два и пол месеци подоцна, тој сè уште користеше патерици и бастуни за да се движи.
„Тоа беше цела година од мојот живот.




Моите навики во исхраната навистина не се променети“, додава таткото.
Оттогаш тој целосно се опорави без знаци на трајни несакани ефекти.