6 C
Skopje
понеделник, септември 25, 2023
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Старите батерии многумина ги фрлаат, но од нив може и да се заработи

  Повеќето домашни батерии завршуваат во депонии со други ѓубре, иако се опасен отпад. Проблемот е што нема капацитети за нивно рециклирање, но сепак би можеле да оствариме профит на нивниот извоз.

  „Не постои објект за рециклирање на батерии, но може да се собираат и да се извезува во центри за рециклирање во ЕУ. Мрежата сеуште не е развиена бидејќи државата не обезбедува поттик за извозници на батерии, и извозни трошоци “, велат од српското здружение за рециклирање.

  Батериите и акумулаторите треба да се отстранат одделно и не треба да се фрлаат во депонии или да се запалат. Здружението вели дека производителите и увозниците на овие производи, исто така, се обврзани да се грижат за нивното крајно безбедно отстранување и дека трговците треба да ги предадат на собирачите и оние што ги чуваат.

  Имено, постојат специјализирани продавници за опрема за осветлување на батерии, како и одредени малопродажни синџири кои организираат повремени акции за собирање.

  Една минатата година собра само 1,4 тони батерии кои подоцна биле извезени во странство.

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.