6 C
Skopje
петок, март 1, 2024
More

  ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

  Седум тешки работи кои децата никогаш не им ги простуваат на родителите

  Сè што правиме во животот на нашите деца ни се враќа стократно. Ако детето порасне сакано, ќе научи да сака.

  Ако ја почувствува поддршката од родителите, тоа ќе му даде крилја да стигне и до највисоките врвови. Но, постојат зборови и постапки кои возрасните често ги кажуваат или прават без да размислуваат како влијаат на ранливата детска душа.

  Нема да ги научиме нашите деца да се однесуваат подобро ако самите ги натераме да се чувствуваат лошо. Со години се сеќаваат на навредливите зборови на нивните родители. Зборови кои можат да имаат штетен ефект врз развојот на личноста, зборови кои ја уништуваат самодовербата и однапред ги одредуваат судбините.

  Еве кои се тие:

  1. Споредување со другите…

  Обидувајќи се да ги мотивирате децата, да учат, да се развиваат во една или друга насока – родителите прават една главна грешка – тие се споредуваат со другите деца.
  „Петар оди на трета Олимпијада по математика, а ти – погледни се, не можеш да решиш една задача!“.
  Постојаната споредба не мотивира – напротив, прави детето да се чувствува како неуспешно, како губитник, како недоволно добро. Ние самите мора да сфатиме дека секогаш ќе има некој што ќе биде чекор понапред. Тоа не значи дека нужно треба да го следиме.

  Секое дете има свои особини, способности и склоности, на кои е добро да се истакне, а не мора да се поттикнува на она во што се добри другите.

  2. Ги потценуваат нивните способности…

  „Остави го, не е твоја работа“
  „Дајте му го ова на брат ти да го направи. Тој ќе направи подобро“

  Родителите често ги потценуваат можностите на своите деца. Ова, сепак, ги тера децата да се чувствуваат инфериорно и да го губат поттикот за борба и волјата да се докажат.
  Не им ги скратувајте крилјата. Дајте им шанса да се докажат. Дури и ако не ги добијат најдобрите резултати, ќе знаат дека барем се обиделе.

  3. Неисполнетите ветувања…

  Секое дете се сеќава на неисполнетите ветувања на своите родители.
  „Ако дипломираш со почести, ќе ти купам нов велосипед!

  Наградата од соништата го стимулира детето да даде се од себе за да постигне добри резултати, но што ќе се случи ако не го одржиме ветувањето?
  Кога не ја добива ветената награда, детето не само што се разочарува, туку и не ја разбира вредноста на ветувањето. Тешко дека следниот пат оваа бројка ќе помине пред него. Значи – ако немате намера да го одржите ветувањето – едноставно не ветувајте.

  4. Лагата

  Лагата е лага, без разлика како ја толкуваме.
  Најчесто родителите се обидуваат да ги измамат своите деца за да сокријат непријатни информации, тажни факти кои би ги вознемириле помладите.
  Иако е оправдана, благородната лага може да стане повод за конфликт или „модел“. „Ме излажаа и ќе ги лажам!“ е најмалку што може да се очекува во овој случај.

  5. Предавство

  Децата не забораваат кога биле изневерени.
  Откривање на длабоко чувана тајна, фаворизирање на некој друг, дури и во форма на игра. Овие постапки може да имаат негативно влијание врз детето. Почнува да се чувствува изневерено и ќе биде тешко повторно да ги довери своите тајни.

  6. Непочитување на мислењето

  Причината за кавгите меѓу родителите и децата е неподготвеноста на постарите да го почитуваат мислењето на нивните деца. Тинејџерите имаат свои мислења за модата, стилот, фризурите итн., кои често не се совпаѓаат со мислењата на нивните родители. Тие, пак, не штедат понижувачки забелешки како што се:

  „Вака ќе се облекувате кога ќе заработите свои пари!
  „Сè уште не знаете што сакате! ”
  „Додека живеете во мојот дом, ќе правите како што велам! ”

  7. Рамнодушност

  Ова е можеби една од најфаталните грешки што ги прават родителите.
  Во врска со тоа, јапонски научник претставува едноставен експеримент со растенија на целиот свет. Тој засадил три идентични растенија во посебни саксии.
  Секое утро тој раскошуваше внимание и грижа на првото цвеќе – го галеше, зборуваше убави зборови.

  На второто цвеќе тој викаше и го навредуваше со груби зборови.
  Третото цвеќе – не го ни погледна.

  По некое време, од првата саксија се појави прекрасен цвет. Второто растение било апсолутно суво, а третото семе никогаш не никнало.
  Децата се многу слични на овие семиња, а родителите го жнеат она што самите го посадиле.

  Сакајте, поддржувајте, разбирајте ги вашите деца!
  Пред да кажете навреда, избројте до десет. И тогаш замислете како би се чувствувале кога би биле на другата страна?!?

  Latest Posts

  АКТУЕЛНО

  Stay in touch

  To be updated with all the latest news, offers and special announcements.