Се одгледува во многу земји во регионот, а во последните години се здоби со популарност низ целиот свет, вклучително и на Балканот. Жолтеникавата куркума има мала сличност со шафранот и затоа е позната и како „шафран на сиромашните“. Покрај своите кулинарски квалитети, тој добива на популарност и со благотворното дејство што го има врз нашето здравје. Марија е асистент фармацевт и открила куркума од приказна на жена, која успешно се справила со проблемот со ракот, пишува lekuva.net.
Таа користела куркума како додаток во исхраната. Марија сама дошла до заклучок дека ќе прави терапија со куркума. За 247 дена земала една иста лажичка куркума.
За да биде повкусно, таа го додала зачинот во чаша јогурт. Ефектот по речиси една година терапија беше неверојатен. Марија ослабела 17 килограми од вишокот килограми, а во телото и биле прекинати сите воспалителни процеси.
Освен тоа, немаше ни трага од болки во зглобовите, а таа денес на 47 години ужива играјќи кошарка во слободното време, заедно со младите од соседството.
Сите позитивни промени што се случија кај Марија доведоа до тоа дека грижите што ја мачеа пред години не се паметат денес, а заморот и стресот се минато. Куркумата е повеќегодишно тревно растение кое развива силен корен систем. Тоа се корените на растението, сомелени во прав, кои се користат во готвењето. Подготвени се за преработка кога листовите на растението ќе пожолтат.
Десетте лековити својства на куркумата
1. Зачинот е природна антисептичка и антибактериска компонента. Со овие својства се користи за дезинфекција на исеченици и изгореници. Добро делува на псоријаза и други воспалителни заболувања на кожата.
2. Научниците веруваат дека зачинот може да го намали ризикот од детска леукемија.
3. Ако се комбинира со карфиол, се смета дека куркумата го намалува ризикот од рак на простата. Сè повеќе антиканцерогени својства на куркумата откриваат експерти, вклучително и за превенција од рак на дојка и меланом. Некои научници веруваат дека постои можност зачинот и неговите состојки да го спречат развојот на метастази и да го запрат создавањето на нови крвни садови за да ги хранат туморите. Тестовите на лабораториски животни покажуваат дека во иднина зачинот може да се користи како основа за лекување на одредени видови на рак, вклучувајќи го и ракот на панкреасот, како и за превенција.
4. Куркумата има силен потенцијал за вклучување во моќни антиинфламаторни лекови, па затоа може да се користи за лекување на различни воспаленија. Овие карактеристики не ги вклучуваат непријатните несакани ефекти на многу од лековите што се продаваат во аптеките. Поради овие својства, куркумата е одличен лек за артритис.
5. Куркумата е природна компонента за детоксикација на црниот дроб и ги отстранува токсините од телото.
6. Зачинот може да заштити од Алцхајмерова болест и да ја забави прогресијата на болеста со отстранување на амилоидната плоча на мозочното ткиво.
7. Тестовите на лабораториски животни покажуваат дека состојките на зачинот може да го забават развојот на мултиплекс склероза.
8. Зачинот се смета за корисна компонента која може да го забрза метаболизмот и метаболизмот на мастите, како и да го забрза согорувањето на вишокот маснотии, а со тоа помага за слабеење и нормална телесна тежина.
9. Куркумата се смета за природен аналгетик.
10. Зачинот добро делува на дигестивниот систем и може да се користи за лекување на варење и горушица. Лечи и иритација на цревата, како и улцеративен колитис, но ако се користи премногу често и агресивно, може да го иритира желудникот.
Забелешка: Оваа статија е само за информативни цели. Пред да користите какви било средства од народната медицина, консултирајте се со вашиот лекар!